Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Aaron Copland

  • Okunma : 342
Aaron Copland Resim

(doğumu 1900). ABD’li besteci Aaron Copland yetkin bir orkestra şefi, eğitimci ve müzik yazarıdır. Copland’ın, ülkesinin halk müziği ve caz ritimleri ile kendi serbest üslubunun birleşmesinden doğan özgün bir anlatımı vardır.

    Rusya’dan ABD’ye göç eden Yahudi kökenli bir aileden gelen Copland, New York’ un Brooklyn semtinde, kendi deyimiyle “ancak batakhane olarak tanımlanabilecek bir sokakta” doğdu. Müzik eğitimine küçük yaşlarda ablasından aldığı piyano dersleriyle başladı. 13 yaşında ilk kez bir piyano resitaline gittikten sonra piyanist, 15 yaşında da besteci olmaya karar verdi.

    Copland 1921’de, ABD’li çağdaş bestecilerin birçoğunu yetiştirmiş olan Nadia Boulanger ile birlikte çalışmak üzete Paris’e gitti. Orada Bartök, Stravinski ve Şchönberg’in 'müzikleriyle ilgilendi. 1924’te ABD’ye döndü ve bir otelde piyanist olarak çalışmaya başladı. Nadia Boulanger’nin isteği üzerine bestelediği Org ve Orkestra İçin Senfoni'nin Carnegie Hall’da seslendirilişiyle, özgün müziğini geniş bir çevreye duyurma olanağı buldu.

    Tiyatro İçin Müzik (1925) ve Piyano Konçertosu (1926) adlı yapıtlarında caz ritimleri kullanan sanatçı, müzikte çağdaş bir anlatıma ulaşmak için çalıştı.

    Copland daha sonraları caz müziğinden uzaklaştı. 1930’ların başlarında bestelediği yapıtlarında İgor Stravinski’nin soyut müziğinin etkisi ağırlık kazandı. O yıllarda radyo ve sinema gibi iletişim araçlarıyla çağdaş müziğe yatkın bir izleyici kitlesinin yaratıldığını fark eden sanatçı, halk müziği temalarını kullanarak daha sade bir anlatıma yöneldi. Billy the Kid (1938), Rodeo (1942) ve Appalaş Dağları’nda Bahar (1944) adlı bale yapıtlarının yanı sıra, Fareler ve İnsanlar (1939), Bizim Şehir (1940) ve Al Midilli (1948) adlı film müzikleri dünyanın pek çok yerinde sevildi ve beğenildi.

    Müzik konusundaki düşüncelerini What to Listen for in Music (1938; “Müzik Nasıl Dinlenir”) ve Music and the Imagination (1952; “Müzik ve İmgelem”) adlı yapıtlarında dile getiren Copland çağdaş müziğin gelişmesine önemli katkılarda bulundu.

Aaron Copland Resimleri