Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Ankara

  • Okunma : 869
Ankara Resim

AnkaraBüyük kesimi İç Anadolu bölgesinde, kuzeyde kalan küçük bir kesimi Karadeniz bölgesi sınırları içinde il. Büyüklüğü bakımından Konya ve Sivas'tan sonra Türkiye'nin üçüncü büyük ili olan Ankara ilinin yüzölçümü 25 760 km², nüfusu 3 236 626'dır. Merkezi Ankara kentidir. 24 ilçesi vardır: Akyurt, Altındağ, Ayaş, Çankaya, Etimesgut, Keçiören, Mamak, Sincan, Balâ, Beypazarı, Çamlıdere, Çubuk, Elmadağ, Evren, Gölbaşı, Güdül, Haymana, Kalecik, Kazan, Kızılcahamam, Nallıhan, Polatlı, Şereflikoçhisar, Yenimahalle.

Kuzeyde Bolu ve Çankırı, doğuda Kırıkkale ve Kırşehir, güneydoğuda Aksaray, güneyde Konya, batıda Eskişehir illeriyle sınırlı olan Ankara ilinin toprakları, iç Anadolu bölgesinin oldukça engebeli kuzey kesimini kapsar. Güneydeki Konya bölümünün az dalgalı düzlüklerinden kuzeye, Karadeniz dağlarının iç sıralarına doğru gidildikçe, hem yüzey şekilleri daha dağlık bir görünüm kazanır, hem de dağların yükseltisi artar. Kuzey Anadolu dağlarının iç sırasını oluşturan Köroğlu dağlarının İç Anadolu'ya bakan kenarı, ilin kuzey sınırı boyunca uzanır. Bu dağlar üstünde de Ankara sınırları içinde Aydos dağı (1 840 m), Yıldırım dağı (2 035 m), Işık dağı (2 01 5 m) gibi dağlar yükselir. Ankara ilinin güney kesimini, dalgalı görünüşlü Haymana yaylası ve basık çanaklar (Tuz gölü) oluşturur.

Ankara ilinde "orta iklim" ya da "ılıman iklim" denilen iklimin, kışları oldukça sert geçen karasal tipi egemendir. İl merkezinde 45 yıllık gözlemlere göre, en soğuk ay ortalaması 0,3 °C, en sıcak ay ortalaması 23,3 °C'tır. Günümüze kadar termometrenin gösterdiği en düşük sıcaklık -24,9 °C (5.1.1942), en yüksek sıcaklıksa 40 °C'tır (1.8.1954). Yıllık yağış tutarı düşüktür; 367 mm. Yağışlar, ilin kuzeyindeki dağlık kenara doğru artar (Kızılcahamam'da 564 mm).

Ankara ilinin kuzey kesiminde oldukça önemli sayılabilecek derecede ormana rastlanır. İlin orta ve güney kesimlerinin doğal bitki örtüsüyse bozkırdır (step). Kızılcahamam ve Çamlıdere ilçelerinde daha çok karaçam ve sarıçam türleri görülür. Ankara kentinin bulunduğu çevre, Cumhuriyet döneminde geniş ölçüde ağaçlandırılmıştır.

Ankara topraklarını sulayan akarsuların çoğu Sakarya ırmağında toplanır. Bunlardan Ankara suyu (ya da Engürü suyu), Ankara kentinin yakınlarında birleşen üç koldan (Bent deresi, Çubuk suyu, İncesu) oluşur ve Mürted ovasından geçen Ova çayını da alarak, sağdan Sakarya ırmağına karışır. İlin doğu kesimindeyse, oldukça dar bir alanın suları Balaban deresiyle Kızılırmak'a akar. İlin en önemli gölü,güneydoğuda yer alan Tuz gölüdür; ama bu gölün yalnızca bir kesimi Ankara ili sınırları içindedir. Öteki kesimleri Konya ve Aksaray illeri içinde yer alır.İlin öteki gölleri Ankara'nın güneyinde Konya-Ankara yolu üstündeki Mogan ve Emir gölleridir. Yapay göl olarak da, Ankara-Kırşehir il sınırı üstünde yer alan Hirfanlı barajı gölü sayılabilir.

1990 sayımının sonuçlarına göre Ankara ili sınırları içinde 3 236 626 kişi yaşar. 1988-1990 arasında yıllık nüfus artış hızı il merkezinde ve ilçe merkezlerinde %o 24,31, kırsal kesimde %o 1,00, ortalama %o 21,28 olarak, Türkiye ortalamasının (%o 21,71) biraz altında gerçekleşmiştir.

ANKARA İLİ EKONOMİSİ

Ankara ili topraklarının yarısına yakını tarıma ayrılmıştır. Buğday çok ekilir ve bu üretimde Ankara, Türkiye'de Konya'dan sonra ikinci sırada yer alır. Sakarya ve kollarının, özellikle Kirmiş çayının tabanında pirinç tarımı yapılır. Patates de oldukça çok ekilir. Dikili alanlar çok yer tutmamakla birlikte, Ankara'nın armudu ün salmıştır. Üzüm bağlarından kurutmalık, sofralık, pekmezlik, şaraplık üzüm elde edilir.

Ankara İli

Hayvancılık bakımından başlıca özellik, koyun sayısının çokluğu ve tiftik keçisi sayısının koyuna yakın oluşudur. Tiftik keçisinin bir adının da "Ankara keçisi" olması, başlıca yetişme alanının bu il sınırları içinde olduğunu gösterir. Ankara balı da aranan bir baldır ve büyük ölçüde üretilir.

Ankara Şehri

İl sınırları içinde önemli yeraltı gelir kaynağı yoktur. Sanayi kuruluşlarının başlıcaları, il merkezindeki çeşitli sanayi tesisleri (bira, makarna, un, bitkisel yağ, süt ürünleri, şeker, şarap fabrikaları) dışında, Elmadağ'daki barut, Polatlı'daki traktör fabrikalarıdır. Bunlara daha yakın yıllarda Mürted'deki uçak sanayiside eklenmiştir (F -16 uçakları).

ULAŞIM:
Ulaşım bakımından Ankara, ülkenin her yanına kara ve demir yollarıyla bağlı olduğu gibi, Esenboğa havaalanı da önemli bir uluslararası hava ulaşım merkezidir.

Ankara Resimleri