Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Beyruni

  • Okunma : 730

BeyruniTürk bilgini Batı Harizm 973-Gazne 1051 yada 1052). İbni Sina ve Abdüssamet Bin Samet el-Hakim'den ders alan Beyruni (ya da Binini; tam adı Ebu Beyhan Muhammet Bin el-Bevruni'dir), Gazneli Mahmut Hindistan’ı alınca Hindistan'a giderek Sanskritçe öğrendi. Astronomi, fizik, matematik, doğa bilimleri, coğrafya alanında çalışmalar yapıp (ama gerçek başarısını geometri ve trigonometride gösterdi), astronomi aygıtları üstünde çalıştı. Deneysel fizik ve tıpla uğraşıp, kendi yaptığı aygıtlarla madenlerin özgül ağırlığını çok yaklaşık olarak hesapladı.

UNESCO'nun desteğiyle 1000. doğum yıldönümü dünyanın her  yanında törenlerle kutlanan Beyruni için,

Türkiye'de de 23 Kasım 1973'te, Türk Tarih Kurumu bir tören düzenlemiş ve Beyruni'ye Armağan adlı bir kitap le bir anı pulu çıkarmıştır.

Başlıca yapıtları: El-Asâr-ül-Bâkıye ani'l-Kurûn-il-Hâlive (Hareketsiz Yüzyıllardan Kalan Yapıtlar), Tahkiku mâ -Hind (Hindistan Tarihi), Kitâbu İstihrâc-ül-Etvar ti’d-Daire bi Kavs-il-hatt-il Münhani-il-Vaki Fiha (Dairedeki Kirişleri Dairenin Çember Parçasının Kavsi Hesabıyla Çıkarma Kitabı), El-Kanun-ül-Mes'udi fi'l Hey-eti ve’n-Nücüm (Mesudi'nin Astronomi ve Nücum Üstüne Yasaları), Kitâb-ül-Tefkîm fi Evâili Sınaat-it-Tencim (Nücum Bilimine Giriş), Tehdid-ü Nihayât ül-Amâkin tl-Tashih'i Mesafe-il-Mesâkin (Meskenlerin Arasındaki Uzaklığı Düzeltmek için Uzamların Sonunu Sınırlama), vb.