Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Birleşik Arap Emirlikleri

  • Okunma : 457

Birleşik Arap EmirlikleriArabistan yarımadasında devlet. Basra körfezinin güney kıyısında, düz bir alanda yayılan, Abu Zabi (ya da Abu Dabi), Dubay (ya da Dubai), Şerce, Fucayra, Açman, Umm el-Kayven, Res ül-Hayma emirliklerinden oluşan Birleşik Arap Emirlikleri Federasyonu'nda, emirlikler arasındaki sınırlar ile, kuzeybatıdaki Katar ja, güneydeki ve batıdaki Suudi Arabistan la ve doğudaki Umman'la sınırlar tam olarak belirlenmemiştir.

BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ YÜZEY ŞEKİLLERİ, TOPLUM YAPISI VE EKONOMİ

Birleşik Arap Emirlikleri Federasyonu topraklarının yaklaşık % 80'ini Abu Dabi Emirliği kaplar. İklim sıcak ve kuraktır. Ocak ayı sıcaklık ortalaması 18 °C, haziran ayı sıcaklık ortalaması 33 °C, yıllık yağış miktarı 152 mm'dir. Temel gelir kaynağı petroldür.

Halkın yalnızca % 48'i Araplardan, geri kalanı, petrolün ülkeye çektiği yabancı işçilerden oluşur. Toplam nüfusun yaklaşık % 50'sini Güney Asyalılar oluşturur. Yerli nüfusun büyük bölümü (% 95) müslümandır. Başlıca kentler başkent Abu Dabi ile Dubay'dır. Altı yıllık ilköğretimin ücretsiz ve zorunlu olduğu ülkede, petrolün sağladığı gelirlerle sağlık ve kamu hizmetleri gelişmiştir.

Ülke ekonomisi bütünüyle, 1962'de dışsatımına başlanmış olan petrola dayanır. Petrol gelirlerinin 1980 yıllarında dünya petrol sunusunun, aşırı artmasından ötürü azalmasına karşın, bir zamanlar az gelişmiş olan ülke, dünyada kişi başına ulusal gelirin yüksek olduğu (12 100 dolar) ülkelerden biridir. Petrol üretiminin büyük bölümünün Abu Dabi ve Dubay'da yapılmasına karşın, sağlanan gelir bütün emirliklerde yeni yatırımlar ve kamu hizmetlerinin geliştirilmesi için kullanılmaktadır. Sanayi gelişmesi, genel olarak petrola bağlıdır; personel ve hammadde yetersizliğinden dolayı, öbür sanayiler pek gelişmemiştir. Çöl ortamındar ötürü, tarım da gelişmemiştir. Balıkçılık, kümes hayvancılığı ve koyun yetiştiriciliği, ancak yerel gereksinmeyi karşılayabilmektedir. Bununla birlikte, petrol dış satımı sayesinde, dışsatım gelirleri, dışalım giderlerinden oldukça fazladır.

BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ TARİH VE DEVLET YAPISI

Eskiden halkı korsanlıkla geçindiği için batılıların "Korsanlar Kıyısı" diye adlandırdıkları bölge, İngiltere'nin 1820'den başlayarak yerel yöneticilerle imzaladığı anlaşmaların 1853'te kesin bir barış anlaşmasıyla sonuçlanmasından sonra, İngiltere'nin himayesine girdi ve Trucial States adıyla anılmaya başlandı. 2 Aralık 1971'de altı emîriğin bir araya gelmesiyle kurulan bağımsız devlete, 1972'de Res ül-Hayma da katıldı.

Birleşik Arap Emirlikleri'nde siyasal partiler ve seçim yoktur; emirler kaliten yoluyla işbaşına gelirler ve aralarındar federasyon başkanını seçerler, Federasyonun başkanı, 1971'den bu yana Abu Zabi emîri Zayid bin Sufcan al-Nahyan'dır. Ülke, 1991'deki Körfez Savaşanda, Irak'a karşı müttefik kuvvetlerine katılarak, geleneksel tarafsızlık siyasetine aykırı davranmıştır.