Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Bombay

  • Okunma : 675

BombayHindistan'da kent. Maharaştra eyaletinin merkezi ve Hindistan'ın ikinci büyük kenti olan Bombay'ın, çevre belediyelerle birlikte yüzölçümü 619 km², nüfusu yaklaşık 10 milyondur. Ülkenin Batı'yla ilişki kurduğu başlıca liman olduğundan "Hindistan'ın kapısı" diye adlandırılır. Bombay yerleşme alanı denize doğru 25 km boyunca uzanan bir yarımada üstünde yayılır. Güneyden Umman deniziyle, kuzeyden Bengal körfeziyle, batıdan Hint okyanusuyla sınırlıdır.

GÜNÜMÜZDE BOMBAY

Güney kesiminin büyük bölümünü Bombay adasının oluşturduğu Büyük Bombay, 1957'de büyükşehir olarak örgütlenmiştir. Nüfusun üçte ikisi yüzölçümü 67 km² olan Bombay adasında toplanmıştır. Bazı kesimlerde km²'ye 580 kişiyle dünyanın nüfus yoğunluğu en yüksek kenti olan Bombay özellikle Maharastra, Gucerat ve Madhya Pradeş eyaletlerinden çok sayıda göçmen almaktadır. Konuşulan başlıca diller Maratha dili, Gucerat dili ve Hintçe'dir. Hindistan'ın bütün büyük kentleri arasında, din açısından da en çok çeşitlilik gösteren kenttir: Halkın yarısından çoğu hindu dinindendir; geri kalanlarsa hıristiyan, buddhacı, caynacı, vb'dir. Çevresindeki, Hindistan'ın en büyük pamuk yetiştirme alanı sayesinde Bombay, ülkedeki en büyük pamuklu kumaş dokumacılık merkezlerindendir. Ayrıca ipekli kumaş yapımı, yapay lifler yapımı, kimya ve besin sanayileri, basım sanayisi de önemli ölçüde gelişmiştir. Aynı zamanda da ülkenin başlıca eğitim (Bombay Üniversitesi ve birçok yüksekokul) ve bilimsel araştırma (Atom Araştırma Enstitüsü; tıp bilimleriyle ilgili önemli bir araştırma merkezi olan Haffkine Enstitüsü, vb.) merkezidir.

BOMBAY TARİH

Tarih öncesi dönemde yerleşilen günümüzdeki Bombay yerleşme alanı toprakları, II. yy'da Aparanta Krallığı'na bağlandı; sonradan birbirini izleyen Hint sülalelerinin yönetimine girdi. 1348-1534 arasında Gucerat Krallığı'na bağlanıp, 1534'te Portekizlilerin etkisine girdi. 1664'te İngilizlerin Bombay adasının denetimini ele geçirmelerinden ve bir kalè kurulmasından sonra 1672-1858 arasında İngiliz Doğu Hindistan Şirketi'nin Hindistan'daki karargâhı haline geldi. XIX. yy'da Girgaum adası (kalenin bulunduğu ada), Oldman's adası, Colaba, Mazagaan, Parel, Mahim ve Worli adaları birleştirilip, alüvyon ovalarının kurutulmasıyla büyük bir ada oluşturuldu. Daha sonra İngiltere'nin Hindistan sömürgesinin bir parçası oldu.