Bonn
Bonn, Almanya'da kent. 1990'da iki Almanya birleşinceye kadar Almanya Federal Cumhuriyeti'nin başkenti, günümüzde de Birleşik Almanya'nın hükümet merkezi (başkentin Berlin'e aktarılması tasarlanmıştır) olan Bonn, Nordrheinvvestt'alen eyaletinde, Köln'ün 24 km güneyinde, Ren ırmağının kıyısında yer alır. Yüz ölçümü 141 km², nüfusu 284 000'dir.
Not: Bonn'da XII. yy'dan kalma roman üslubunda katedral (Münsterkerk). Ren kıyısındaki Bonn, 1949-1990 arasında Federal Almanya Cumhuriyeti'nin başkenti olmuştur.
GÜNÜMÜZDE BONN
1990'da başkentin yeniden Berlin'e aktarılması kararlaştırılmış olmasına karşın, hükümet merkezi olma işlevini hâlâ sürdüren (1994) Bonn'da Parlamento'nun toplandığı Bundeshaus, başkan ve başbakan konutları, bakanlık binaları, vb. kentin güney kesiminde, Ren kıyısı yakınında toplanmıştır. Her şeyden önce bir yönetim merkezi olan kentte, hafif metalürji ve basımcılık da gelişmiştir. Başlıca tarihsel anıtlar arasında Orta Çağ'dan kalma katedral, XVIII. yy'dan kalma Belediye konağı, Beethoven'in doğduğu ev (günümüzde müze), vb. sayılabilir. 1786'da kurulup, 1794'te Fransız işgali sırasında kapatılan, 1818'de Prusya kralı tarafından yeniden kurulan üniversitesi ve çeşitli yüksek okullarıyla, aynı zamanda da bir öğretim merkezidir.
BONN TARİHİ
Romalıların Castra Bonnensia adıyla bir sınır kalesi olarak kurdukları Bonn, IX. yy'da Normandlar tarafından işgal edildi. Daha sonra Köln başpiskoposluğu tarafından yönetilip, 1794'te yeniden Fransız işgaline girdi. Napolyon savaşlarından sonra, Prusya'ya geçip (1815), 1949'da Federal Almanya Cumhuriyeti'nin başkenti oldu. 1969'da sınırları Bad Godesberg'i ve öbür banliyöleri içine alacak biçimde yeniden düzenlendi.