Ege denizi
Ege denizi, Akdeniz'in Anadolu ve Balkan yarımadaları arasına uzanmış kolu, Çanakkale boğazıyla Marmara denizine (ve Karadeniz'e) bağlanan, yakın geçmişte büyük bir kara parçasının sular altında kalmasıyla oluşan Ege denizinde (214 000 km²), ortalama derinlikler 350 m'yi aşmazsa da, yer yer derinliği 2 000 m'yi aşan çukurluklara rastlanır. Ortalama ‰ 38 olan tuzluluk oranı, güneyden kuzeye doğru azalır: Karadeniz'in 40 cm kadar yüksek olan az tuzlu ve hafif yüzey suları Marmara denizi üstünden Ege denizine boşalırken, Akdeniz'den gelen daha tuzlu ve yoğun sular da, dip akıntısı halinde Marmara denizine geçer. Yüzey sularının sıcaklığı kış mevsiminde kuzeyden (8 °C) güneye (15 °C) doğru artan Ege denizinde, yaz mevsiminde sıcaklık her yerde 23 °C'tır; derinlerdeyse hiçbir mevsimde değişmez: 13 °C. Genellikle yaz mevsiminde kuzey ve kuzeydoğudan esen, "Eteziyen rüzgârları" adı verilen rüzgârların egemen olduğu deniz, genel olarak balık bakımından zengin değilse de, büyük akarsuların ağızlarında bol miktarda göçmen balık avlanır.
Toplam yüzölçümü 23 000 km²'yi bulan çok sayıda adanın yer aldığı Ege denizindeki adalardan ülkemiz sınırları içinde kalanların başlıcalarından Gökçeada ve Bozcaada Çanakkale iline, Alibey adası Balıkesir iline, Uzunada ve Hekimada İzmir iline, Salih adası ve Karaada Muğla iline bağlıdır.
Ege denizi kıyılarında çok sayıda önemli liman yer alır. Bunların başlıcaları Türkiye'de İzmir, Yunanistan'da Pire ve Selanik limanlarıdır.
Ege denizinin önemli özelliklerinden biri, gemilerin karayı uzun süre gözden kaybetmemeleridir. Bu özellik, Eski Çağ'da denizciliğin gelişmesine olumlu etki yaparak Ege denizi kıyıları arasında gidiş-gelişi kolaylaştırmış ve kıyılarında ortak bir uygarlığın gelişmesine katkıda bulunmuştur.