Evangelista Torricelli
(1608-1647). Büyük İtalyan matematikçi ve fizikçi Evangelista Torricelli, havanın basıncını ölçmeye yarayan barometrenin temel çalışma ilkesini bulmuştur. Matematik alanında da, özellikle integral hesabı üzerinde önemli çalışmalar yapmıştır. Ünlü İtalyan bilim adamı Galileo Galilei’nin yapıtlarından esinlenerek yazdığı De motu (1641; Hareket Üzerine) adlı kitabı Galileo’ nun dikkatini çekmiş, bunun üzerine 1641’de Floransa’ya çağrılmış ve Galileo'nun yaşamının son üç ayında onun yardımcısı ve sekreteri olarak çalışmıştır. Büyük usta öldükten sonra da Floransa Akademisi’nde boşalan matematik profesörlüğüne getirilmiştir.
Torricelli barometreyi 1643’te, Galileo’nun önerdiği bir yöntemi uygulayarak keşfetti. 90 cm uzunluğunda ve bir ucu kapalı bir cam tüpü cıvayla doldurdu, daha sonra tüpü ters çevirerek açık ucu cıva dolu bir kaba daldırdı. Cıvanın tüpten tümüyle akıp gitmediğini, tüpün üst ucunda bir hava boşluğunun (vakum) oluştuğunu gördü. Uzun gözlemler sonucunda, tüpteki cıvanın yüksekliğindeki günlük değişmelerin atmosfer basıncındaki değişimlerden kaynaklandığını belirledi. Böylece barometrenin çalışma ilkesi ortaya çıkmış oldu.
Torricelli ayrıca, dönerek ilerleyen tekerleğin üzerindeki bir noktanın izlediği yolu matematiksel olarak inceledi ve akışkanlar ile fırlatılan cisimlerin hareket özelliklerini araştırdı. Bu alanlardaki bulgularını 1644’te Opera geometrica (Geometri Yapıtları) adı altında yayımladı.