Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Georg Philipp Telemann

  • Okunma : 323
Georg Philipp Telemann Resim

(1681-1767). Klasik müziğin hemen her türünde yapıtlar vermiş, çalışkanlığı ve üretkenliğiyle tanınmış Alman besteci Georg Philipp Telemann, Magdeburg’da doğdu. Protestan bir din adamının oğluydu. Küçük yaşta müzik yeteneğini kanıtlamasına karşın, ailesi müzikle uğraşmasını istemiyordu. Hiçbir zaman müzik eğitimi görmeyen Telemann kendi kendini yetiştirmek zorunda kaldı. Keman, obua, flüt, viola da gamba ve klavyeli çalgıları çalmayı öğrendi. 1701’de Leipzig Üniversitesi’nde hukuk öğrenimine başladı, ama asıl ilgi alanı müzik olduğundan okulu yarıda bıraktı.

    Müzik yeteneğinin yanı sıra çalışkanlığıyla da kent yöneticilerinin dikkatini çeken Telemann, Thomaskirche (Aziz Thomas Kilisesi) için kantatlar bestelemekle görevlendirildi. Öğrencilerden oluşan Collegium Musicum adlı bir orkestra kurarak, o dönem için büyük bir yenilik olan halk konserleri düzenledi. Aynı zamanda üniversitenin şapeli Neuenkirche’nin (Yeni Kilise) orgculuğunu yapıyordu. Bir süre sonra Leipzig Operası’nın orkestra yöneticiliğine atandı. 1704-08’de Sorau’da (bugün Zary, Polonya), 1712’ye kadar Eisenach’da kilise korosunda yönetici ve saray orkestrasında birinci keman olarak çalıştı. 1712-21’de Frankfurt anı Main kentinin müzik yöneticiliğini, 1721-67’de de Hamburg’da opera orkestrasının, beş ayrı kilise korosunun ve Johanneum müzik okulunun yöneticiliğini üstlendi. Yoğun ve başarılı çalışmalarının yanı sıra müzik bilgisi ve yeteneğiyle de Avrupa’da ün kazandı. 1722’de Leipzig’de Thomaskirche’nin orgcusu ölünce bu görev ona verilmek istendi. Telemann’ın öneriyi reddetmesi üzerine görev yakın dostu Johann Sebastian Bach’a verildi. Sanatçı kısa süren Fransa gezisi dışında Almanya’dan hiç ayrılmadı. İki evliliğinden 11 çocuğu oldu.

    Dinsel müzikte olduğu kadar opera ve konser müziğinde de ustalığını kanıtlayan besteci, özellikle melodilerinin doğallığı, armonilerinin ve ritimlerinin çarpıcılığıyla dikkati çekti.

    Yaşadığı dönemde çağdaşlarınca en büyük besteci olarak kabul edilen Telemann, ölümünden sonra uzun süre unutuldu. Günümüzde, sayıları 700’ü bulan yapıtlarının derlenmesine çalışılmaktadır.

    Sanatçının başlıca yapıtları arasında, 72 kilise kantatından oluşan Uyumlu Ayin (1725- 26), aralarında Sabırlı Sokrates (ilk kez 1721’de sahnelendi) ve Yeni Moda Âşık Şeytan’m (1724) da bulunduğu 40 opera, üç orkestra süiti, çeşitli sonatlar, oratoryolar, ilahiler ve pasyonlar vardır.

Georg Philipp Telemann Resimleri