Giacomo Puccini
(1858-1924). İtalyan besteci Giacomo Puccini, operalarının dramatik yapısı, melodilerinin zenginliği ve güçlü tekniğiyle operada Gerçekçilik Akımı’nın önde gelen temsilcilerindendir. La Boheme, Tosça ve Madam Butterfly adlı operaları, tüm dünyada ilgiyle karşılanmış ve birçok kez sahnelenmiştir.
Puccini, İtalya’nın Lucca kentinde, değerli müzikçiler yetiştirmiş bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Aile geleneğine uygun olarak başlangıçta orgcu olmak niyetindeydi. Ne var ki, Verdi’nin Aida operasını izlediği gün yaşamında bir dönüm noktası oldu. Onu dinledikten sonra opera bestecisi olmaya karar verdi. Milano Konservatuvarı’nda müzik öğrenimini başarıyla tamamladı ve çok geçmeden ilk operası Le Vilif yi yazdı. Bu yapıtı, 1884’te Milano’da sahnelendiğinde büyük bir başarı kazandı. Bu olay, dönemin ünlü müzik yayıncısı Giulio Ricordi’nin ilgisini çekmesini ve aralarında uzun yıllar sürecek bir dostluğun oluşmasını sağladı. 1889’da Milano’da La Scala’da sahnelenen ikinci operası Edgar, librettosu (şarkı metni) zayıf olduğu için başarısızlığa uğradı. 1893’te Ricordi sanatçıyı Wagner’in Nürnbergli Usta Şarkıcılar operasını izlemesi için Almanya’nın Bayreuth kentine gönderdi. Wagner’in müziğinden etkilenen Puccini, gelecekte konularını seçerken daha özenli olmaya karar verdi. Aynı yıl, olgunluk döneminin ilk operası olan Manon Lescaufyu yazdı ve bu yapıtıyla büyük başarı kazandı.
Puccini’nin operaları içinde en ünlüsü La Boheme'dir. Sanatçı ilk kez 1896’da sahnelenen bu yapıtını, Henri Murger’in Paris’teki sanatçıların ve öğrencilerin yaşamını anlatan romanından esinlenerek yazmıştı. 1900’de Tosça"yı, 1904’te bir Japon kızıyla ABD’li bir deniz subayı arasındaki mutsuz ilişkiyi konu alan Madam Butterflyh yazdı. Altın Batı’nin Kızı operası ilk kez 1910’da, Arturo Toscanini’nin yönetiminde, New York Metropolitan Operası’nda sahnelendi. Çağdaş opera bestecilerinden Claude Debussy, Richard Strauss, Arnold Schönberg ve İgor Stravinski’nin yapıtlarına ilgi duyan Puccini, o dönemde her biri değişik üslupta tek perdelik operalar besteledi. Bu yapıtlardan Pelerin gerçekçi, Rahibe Angelica duygusal, Gianni Schicchi ise güldürücü oyunlardı. Son yapıtı Turandofyu tamamlayamadan gırtlak kanserinden öldü. Bu yapıtı sonradan besteci ve orkestra yönetmeni Franco Alfano tamamladı.