Halet Efendi
Halet Efendi, Türk devlet adamı, şairi (İstanbul 1760-Konya 1823). Kırımlı Hüseyin Efendi'nin oğlu olan Halet Efendi, düzenli bir öğrenim görmeyip, kendi kendini yetiştirdi. Paris elçiliğine atanıp (1803), dönüşünde (1807) Divanı
Hümayun beylikçisi oldu. Rikabı Hümayun reisliğine getirildi. İngilizlerle gizlice haberleştiği Fransız elçisi tarafından ihbar edilince azledilerek Kütahya'ya sürüldüyse de, ayaklanan Bağdat valisi Süleyman Paşa'nın öldürülmesinde gösterdiği başarıdan (1810) dolayı Rikabı Hümayun kethüdalığına atandı (1811). Sorumsuz davranışları, yolsuzlukları, yeniçeriliğin kaldırılmasına muhalefeti gibi nedenlerle Konya'ya sürülüp, orada boğduruldu.
Bedeni Konya'ya, başı Galata mevlevihanesine gömüldü.
Halet Efendi, gençliğinde, Galata mevlevihanesi şeyhi Galip Dede'ye (Şeyh Galip) bağlanmış, önemli görevlere getirilince mevleviliğin yayılması için çaba harcayarak, Galata mevlevihanesini onartmış, bir de kütüphane yaptırmıştır (Süleymaniye kütüphanesindeki Halet Efendi kitapları, bu kütüphaneden aktarılmıştır). Kendisi de şiirler yazmasının yanı sıra, sarayını dönemin bilginlerinin, sanatçılarının toplantı yeri haline getirmiştir (Keçecizade İzzet Molla yakın dostlarından-dı). Şiirleri döneminin şairleri arasında adının anılmasını gerektirecek düzeydedir.
Kasidelerini ve Ziynet ül-Mecalis adı altında topladığı şiirlerini kapsayan Divan'ı basılmıştır (İstanbul, 1842).