Heinrich Schliemann
(1822-1890). Heinrich Schliemann, Homeros destanlarında adı geçen Eski Truva kentini ortaya çıkaran Alman arkeologdur. Almanya’da yoksul bir papazın oğlu olarak dünyaya geldi. Gençliğinde Hollanda’ya yerleşti. Yabancı dil öğrenmekte yetenekli olan Schliemann, kendi çabasıyla Türkçe, Çince ve Arapça’nın yanı sıra Avrupa dillerinin birçoğunu öğrendi.
Bildiği dillerin de yardımıyla uluslararası ticarette sivrildi. Bir süre Rusya’da kalarak kendi işini kurdu. Kırım Savaşı sırasında büyük bir servet edindi.
Schliemann daha sonra California’ya gitti. Yeni girişimlerle zenginliğini artırdı ve ABD yurttaşı oldu. Çocukluğundan beri Eski Yunanlı ozan Homeros’un büyük destanı İlyada’ya hayrandı ve kitapta sözü edilen Truva kentinin gerçekten var olduğuna inanıyordu. Truva’nın Çanakkale’de olabileceği varsayımıyla, Çanakkale’nin Hisarlık Tepesi’nde kazıya başladı. Burada üst üste kurulmuş dört kentin kalıntılarını buldu. Schliemann İlyada’da adı geçen Truva’nın en altta olması gerektiğini düşünüyordu. Bu yüzden üst katları özen göstermeden kazdı ve en alt kata ulaşan büyük ve derin bir çukur açtı. 1873’te, çok eskiden gömülmüş altın eşyalardan oluşan bir hazine buldu ve Homeros’un sözünü ettiği Truva’yı bulduğunu sandı. Gerçekte, bulduğu hazine çok daha eski bir uygarlığa aitti.
Schliemann “Priamos’un Hâzinesi” adını verdiği bu hâzineyi Türkiye dışına kaçırdı. Sonraki yıl Truva kazılarına yeniden başlamak istediyse de Osmanlı hükümetinden izin alamadı. Ayrıca devletin payını vermeden eski eserleri yurtdışına çıkardığı için hakkında dava açıldı. Bu yüzden Yunanistan’a geçerek orada kazılara başladı.
Schliemann 1878’den başlayarak Truva’da bir Tunç Çağı yerleşmesini keşfetti. Miken uygarlığını ortaya çıkaran da odur.
Schliemann bir yandan kazılarında kullandığı yöntem yüzünden eleştirilirken, öte yandan arkeolojiye yaptığı katkılar nedeniyle öncü kabul edilir. Schliemann 1868’den başlayarak arkeolojik bulguları üzerine çeşitli kitaplar da yazdı. 1875’te yayımlanan Troja und seine Ruinen (“Truva ve Kalıntıları”) en tanınmış kitabıdır.