Henry James
(1843-1916). Sonradan İngiliz uyruğuna geçen ABD’li yazar Henry James romanları, kısa öyküleri, gezi,ve eleştiri yazılarıyla, yaşadığı dönemde ün kazanmış ve 20. yüzyıl düzyazı edebiyatının gelişmesine önemli katkılarda bulunmuştur.
Henry James dinsel yazılar yazan varlıklı ve saygın bir yazarın oğlu olarak New York’ta doğdu. Çocukluğunda Avrupa’ya sık sık yolculuk yapması sonucunda Atlas Okyanusu’ nun ötesindeki insanları yakından tanıdı. ABD’liler ve Avrupalılar arasındaki farklar, töre ve ahlaksal değer çatışmaları yapıtlarının belkemiğini oluşturdu.
Romanları ve kısa öykülerinde yer alan Yenidünya’nın insanları saf, coşkulu ve demokratik eşitlik ülküsüne yürekten bağlı insanlardır. Eskidünya’lılar ise bilge, yıpranmış, yozlaşmış ve soylu sınıfın geleneklerine bağlı kişilerdir. James yapıtlarında sürükleyici bir olay örgüsünden çok, karşıt kültürleri yansıtan bu insanların arasındaki etkileşimi temel alır.
James, 1864-75 yılları arasında zamanını ABD’de yayımlanan dergiler için kısa öyküler ve kitap eleştirileri yazarak geçirdi. Kısa öykülerinin ve gezi yazılarının yer aldığı ilk iki kitabı 1875’te yayımlandı. 1875’te İngiltere’ye yerleşti. 20 yıldan daha uzun bir süre Londra’da yaşadı, sonra Manş Denizi’nde eski bir liman kenti olan Rye’e taşındı.
James, 50 yıldan daha uzun süren yazarlık yaşamında 100 kısa öykü, ikisi tamamlanmamış 23 roman, çok başarılı olmayan 12 oyun, derlendiğinde 10 ciltten fazla tutacak edebiyat eleştirisi, 7 gezi kitabı, 3 özyaşamöyküsü, 2 yaşamöyküsü ve edebi değeri olan 15 binden fazla mektup yazdı. Romanları arasında ilk romanı olan Roderick Hudson (1876), The American (1877; “Amerikalı”), The Europeans (1878; “Avrupalılar”), Daisy Miller (1878), The Portrait o f a Lady (1881; “Bir Kadının Portresi”) ve What Maisie Knew (1897; “Maisie’nin Bildiği”) sayılabilir. The Wings o f the Dove (1902; “Güvercinin Kanatları”), Ambassadors (1903; “Elçiler”) ve The Golden Bowl (1904; “Altın Kâse”) adlı üç romanı en değerli yapıtları sayılmaktadır. Washington Meydanı (Washington Square; 1880), Yürek Burgusu (The Turn o f the Screw; 1898) ve Daisy Miller dilimize çevrilen yapıtlarıdır.