İbni Hazm
İbni Hazm, Arap bilgini ve şairi (Kurtuba 994-Manta Lişam 1064). Babası Kurtuba sarayı vezirlerinden olan İbni Hazm (asıl adı Ebu Muhammet Ali Bin Ahmet Bin Sait'tir),Abdurrahman Ebu Yezit el-Ezdi, İbnül Cesur, vb. bilginlerden ders aldı. Babası vezirlikten uzaklaştırılınca, önce Almeria'ya, sonra Hısn ül-Kasr'a gidip, Abdurrahman V'in vezirliğini yaptı (1023), Abdurrahman V'in öldürülmesi (1024) üstüne tutuklanıp, kısa süre serbest bırakıldıysa da, bazı düşünceleri dönemin bilginleri tarafından şiddetle eleştirildi; halkın zihnini bulandırdığı öne sürülerek yapıtları İşbiliye'de yakıldı. Ömrünün son yıllarını Manta Lişam'da geçirdi.
Önceleri şafii olan İbni Hazm, daha sonra zahiri mezhebini kabul etmiş ve bu mezhebin Endülüs'te yayılması, için çaba harcamış, 400'a yakın kitap yazmıştır.
Günümüze ulaşan başlıca yapıtları: Risale fi Fazl-il Endülüs (Endülüs'ün Erdemlerine İlişkin Risale), Kitabün-Nasih ve'I-Mensuh (Nasihat Eden ve Edilenlerden Sözeden Kitap), özgeçmişi üstüne değerli bilgiler veren ve birçok dile çevrilen Tevk ul-Hamame fi'l-ülfe ve I'UIlaf (Aşk Konusunda Güvencin Gerdanlığı), El-İhram fi Usul il-Ahkâm (Hüküm Koyma Yöntemi Kitabı), Kitab ül FasI Fi'l Milel ve’l-Ehvâ ve'n-Naha (Ulusların Bölümleri ve Durumlarına İlişkin Kitap).