İbni Zühr
İbni Zühr, Arap hekimi (İşbiliye 1091 -ay.y. 1162). Edebiyat, dinbilim ve fıkıh öğrenimi gören, babası Ebu Âlâ Zühr Bin Zühr'den hekimlik dersi alan İbni Zühr (tam adı Ebu Mervan Bin Zühr İbni Zühr'dir), yeni tedavi yöntemleri bularak ün kazandı. Kuzey Afrika'ya yaptığı gezi sırasında Fas valisi Yusuf tarafından bir süre tutuklanıp, Muvahhitlerin işbaşına gelmesinden sonra, hükümdar sarayında rahat bir yaşam sürdü, vezirliğe kadar yükseldi.
Yapıtlarının İbranice ve Latince'ye çevrilmesi nedeniyle XVII. yy. sonuna kadar Avrupa tıbbını büyük ölçüde etkileyen İbni Zühr, kuram açısından Galenos'un düşüncelerini benimsemiş, deneyi temel ilke saymış, mediyastin urlarını ve kalp dışzarı iltihabını tanımlamış, nefes borusu iltihabını Araplara tanıtmış, boğaz ve kalınbağırsak aracılığıyla yapay besin verme yöntemini bulmuştur.
Başlıca yapıtları: Kitab üt-Teysir fi'l-Mudavat ve't-Tedbir (Tedavi ve Korunmayı Kolaylaştıran Kitap), Kitab ül-İktisad fi Islah il-Enfusi ve'l-Esad (Nefislerin ve Bedenlerin Düzeltilmesinden Bahseden Kitap).