İsokrates
İsokrates, Atina'lı belagatçi (İ.Ö. 436 ay.y.-İ.Ö. 338). Flüt yapımcısı olan babasının özeniyle sağlam bir öğrenim gören İsokrates, Prodikos'un, Sokrates'in derslerini izledi. Peloponnesos Savaşı sırasında Tesalya'da bir süre Gorgias'tan ders aldı. Serveti azalınca, utangaçlığı ve sesinin kısıklığı nedeniyle siyasete atılmaktan kaçınarak, İ.Ö. 393'te bir belagat okulu açtı. Dinleyici topluluğu önünde okuduğu söylevlerde, herşeyden önce üslup kusursuzluğu araştırmalarına girmesine karşılık, siyasal etkinlik peşinde de koşup, partizanca tutkulardan kurtulmuş bir fonla, bütün Yunanlılara seslendi.
Yunanistan'da egemenlik kurmaya layık gördüğü yurdunu Panegyrikos (Atina'ya Övgü, İ.Ö. 380) ve Panathenaikos (Atina Birliği Üstüne, İ.Ö. 342-339) adlı yapıtlarında övmekle birlikte, Perslere karşı Yunanistan'ın birliğini sağlayabilecek komutan olarak gördüğü .Makedonyalı Philippos'u da İ.Ö. 346'da yazdığı bir söylevinde övmesi üstüne, 80 yaşını aşmışken, mahkemeye verildi. İmgesel bir eyleme dayandırarak yazdığı Değişim Üstüne adlı söylevinde, bir yandan kişisel övgüsünü yaparken, bir yandan da eğitim, belagat ve felsefe üstüne görüşlerini son derece başarılı biçimde açıkladı.
Tutucu görüşleri ve yüksek ahlaksal düşüncelerden hoşlanması bakımından Eflatun'a yakın olan İsokrates, belagat eğitimini felsefe eğitimine üstün tuttuğu için, Eflatunla da, öğrencileriyle de anlaşamamıştır. Öbür yapıtları arasında Euagoras(İ.Ö. 370'e d.) ve Peri Eirenes (Barış Üstüne, İ.Ö. 335) sayılabilir.