Julius Robert Oppenheimer
(1904-1967). ABD’li kuramsal fizikçi Julius Robert Oppenheimer New York'ta doğdu. Harvard
Üniversitesi’nde öğrenim gördü. 1925’te mezun olduktan sonra Avrupa’nın pek çok bilim merkezinde çalıştı. İngiltere'de Cambridge’deki Cavendish Laboratuvan’nda, Göttingen (Almanya), Leiden (Hollanda) ve Zürich (İsviçre) üniversitelerinde araştırmalar yürüttü. Buralarda atom fiziği alanındaki son gelişmeleri öğrendi, pek çok öncü atom fizikçisiyle tanıştı.
Oppenheimer 1929’dan 1942’ye değin Berkeley’deki California Üniversitesi'nde ve California
Teknoloji Enstitüsü’nde ders verdi. Kuvantum mekaniğinin temel parçacıklara (atomdan daha küçük parçacıklar) uygulanması üzerine çalışmalar yürüttü. 1947-66 arasında da ABD’de New Jersey'deki Princeton da bulunan Yüksek Araştırma Enstitüsü’nü yönetti.
Oppenheimer, New Mexico’nun Los Alamos kentinde sürdürülen Manhattan Projesi’nde çalışan bilim adamları grubunun yöneticiliğini üstlendi. Bu, uranyum ve plütonyum kullanılarak bir atom bombası yapılmasını amaçlayan çok gizli, askeri bir projeydi. Oppenheimer yönetimindeki grup bu konuda Hitler Almanya’sının bilim adamlarıyla rekabet halindeydi. Alman kuvvetlerinin teslim olmasından kısa bir süre sonra, 16 Temmuz 1945’te ilk ABD atom bombası New Mexico’daki Alamagordo’da başarıyla denendi. Ağustosta ise, savaşta kullanılan ilk atom bombaları Japonya’nın Hiroşima ve Nagasaki kentlerine atıldı.
Oppenheimer'ın bundan sonraki yaşamı politik tartışmalarla doludur. 1947-52 arasında ABD Atom Enerjisi Komisyonu Genel Danışmanlık Komitesi’nin başkanlığını yürüttü. Nükleer silahların insanlığı yok oluşa götürdüğünü ve bu silahların kontrol altına alınması gerektiğini savunarak hidrojen bombasının geliştirilmesine karşı çıktı. 1949’da, başkanı olduğu komite de oybirliğiyle Oppenheimer’ı destekledi. Nükleer silah yapımını destekleyen askerler ve siyaset adamları Oppenheimer’ı Sovyet yanlısı olmakla suçladılar. 1954’te, gizli hükümet projelerinde çalışması yasaklandı ve Atom Enerjisi Komisyonu’ndaki görevine son verildi. Gene de Oppenheimer’in ülkesine bağlılığından çok az sayıda insan kuşku duydu; birçok bilim adamı onu savundu. 1963’te, ABD hükümeti hatasını düzeltmek için Atom Enerjisi Komisyonu’nun Enrico Fermi Ödülü’nü Oppenheimer’a verdi.