Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Kayseri

  • Okunma : 413
Kayseri Resim

Kayseri ilinin büyük bölümü İç Anadolu Bölgesi’nde, bazı küçük bölümleri de Doğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde yer alır. Anadolu’daki en eski yerleşme alanlarından biri olan Kayseri ili, kuzey ve kuzeybatıda yer alan Kızılırmak vadisinden güney ve güneydoğuda bulunan Toroslar’a kadar uzanır.

    Eskiden beri Anadolu’nun çeşitli kesimlerini birbirine bağlayan yolların kesiştiği bir yörede yer alması açısından da önem taşıyan Kayseri, oldukça gelişmiş bir ilimizdir. Kayseri denince, ticarete ilişkin konularda başarılı insanlar ile pastırma ve sucuk üretimi akla gelir.

Doğal Yapı

Kayseri ili topraklarının önemli bir bölümü hafif dalgalı yüksek düzlüklerden oluşur. Bu düzlükler çöküntü alanları ile dağlar tarafından engebelendirilir. İç Anadolu Bölgesinin en yüksek dağı olan Erciyes Dağı (3.917 metre) il sınırları içindedir. Güney, güneydoğu ve doğuda doğal sınır oluşturarak kabaca güneybatı-kuzeydoğu doğrultusunda uzanan Tahtalı Dağları, Toroslar’ın bir parçasıdır. Tahtalı Dağları dizisi içinde 3.075 metreye ulaşan Beydağ, Erciyes Dağı’ndan sonra Kayseri ilinin en yüksek ikinci noktasıdır. Orta kesimde gene güneybatı-kuzeydoğu doğrultusunda uzanan dağ dizisi içindeki başlıca yükseltisi ise Hınzır Dağı’dır (2.641 metre). Dorukları il sınırları dışında kalan Binboğa Dağları doğuda, Aladağlar ise güneybatıda doğal sınır oluşturur.

    İç Anadolu Bölgesi’nin başlıca yüksek düzlüklerinden olan Uzunyayla’nın batı kesimi Kayseri ili sınırları içindedir. Bu topraklarda birçok ova da yer alır. Bunların başlıcaları Develi, Kayseri ve Palas ovalarıdır.

    Kayseri ilinden kaynaklanan suların katıldığı akarsuların bir bölümü Akdeniz’e, biri de Karadeniz’e dökülürken bazıları da kuzey ve batı kesimdeki kapalı havzalara yönelir. Uzunyayla’dan kaynaklanan Zamantı Irmağı ile Sarız yöresinin sularını toplayan Göksu’nun il sınırları dışında birleşmesiyle oluşan Seyhan Irmağı Akdeniz’e dökülür. Ceyhan Irmağı’na katılan Hurma Çayı’nın başlangıç kolları da ilin doğu kesimindeki küçük bir yörenin sularını toplar. İlin kuzey kesiminden kuzeydoğu- güneybatı doğrultusunda geçen Kızılırmak’a Kayseri ili topraklarından kaynaklanarak katılan başlıca kol, Sarmısaklı Suyu’dur. Bazı küçük akarsular da Develi ve Palas ovalarındaki sığ göl ve bataklıklarda sona erer. Kayseri ilinde birçok doğal ve yapay göl vardır. Başlıca doğal göller, sığ sazlık ve bataklıklardan oluşan Tuzla (Palas) ve Yay gölleri ile Sultansazlığı’dır. Sulama amacıyla yapılan Sarmısaklı, Akköy ve Ağcaşar barajlarının ardında suların birikmesiyle yapay göller oluşmuştur.

    Kayseri ili, kışı oldukça şiddetli geçen kara ikliminin etkisi altındadır. Kar yağışlı geçen kış aylarında hava sıcaklığının bazen —30°C’nin altına düştüğü gözlenir. Yıllık ortalama yağış miktarı 500 milimetreden az olan Kayseri ilinde yazlar da oldukça sıcak geçer. En çok ilkbaharda yağış alan ilin doğal bitki örtüsü bozkır (step) görünümündedir. Kayseri ilinin güney ve güneydoğu kesimindeki dağlık alanlarda sedir, köknar, kızıl çam ve kara çamlardan oluşan orman topluluklarına rastlanır.

Tarih

Kayseri ili merkez ilçenin Güneşli bucağı yakınındaki Kültepe höyüğünde 19. yüzyıl sonlarında başlayarak sürdürülen çeşitli kazı ve araştırmalar, bu yörenin eski bir yerleşme alanı olduğunu göstermiştir. Burada ele geçen buluntulardan Kültepe’nin İÖ 2000’lerden İS 4. yüzyıla kadar yerleşim yeri olduğu anlaşılmaktadır. Burada rastlanan ve Kapadokya

Kayseri İline İlişkin Bilgiler

Yüzölçümü: 16.917 km2.

Nüfus: 864.060 (1985).

İl Trafik No: 38.

İlçeler: Kayseri (merkez), Akkışla, Bünyan, Develi, Felâhiye, İncesu, Pınarbaşı, Sarıoğlan, Sarız, Talaş, Tomarza, Yahyalı, Yeşilhisar.

İlgi Çekici Yerler: Erciyas Dağı; Sultansazlığı; Derebağ Çağlayanı orman içi dinlenme yeri; Yahyalı Hacer ormanı doğayı koruma alanı; Fraktin ve İmamkulu anıtları; Kayseri, Şahmelik ve Develi kaleleri; Huand Hatun Külliyesi; Avgunu, Çifte, Sahibiye Köşk ve Hatuniye medreseleri; Kölük, Hacı Kılıç cami ve medreseleri; Kayseri, Bünyan ve Develi ulucamileri; Kurşunlu Cami; Keykubadiye Sarayı; Hızır İlyas ve Haydar Bey köşkleri; Mollaoğulları Konağı; Çifte, Döner ve Sırçalı kümbetler, Sultan ve Karatay hanları; Dev Ali, Seyyid-i Şerif Hızır İlyas, Melik Gazi ve Mikdat Dede türbeleri; Raşid Efendi Kütüphanesi; Tekgöz ve Çokgöz köprüleri; Kültepe, Kayseri Arkeoloji ve Kayseri Etnografya müzeleri.

Kayseri Resimleri