Kemiriciler
Kemiriciler uzun ve keskin ön dişleriyle özellikle kemirmeye uyarlanmış memeli hayvanlar takımıdır. Bu takımın bilimsel adı olan Rodentia da Latince “kemiriciler" anlamına gelir. Kemiriciler aralarında fare, kunduz, sincap gibi çok tanınmış hayvanların bulunduğu 2.400 dolayında türden oluşur. Tüm yaşayan memeli hayvanların toplamı bu sayının iki katı bile değildir.
Kemiricilerin köpekdişleri yoktur. Ön ve arka dişleri arasında geniş bir boşluk yer alır. Kesicidişler olarak da bilinen kemirici ön dişleri yaşamları boyunca sürekli uzar. Dişlerin uzaması yıpranmalarıyla aynı hızda olur. Bu dişlerin ön yüzü sert mineyle kaplı, buna karşılık arka yüzü yumuşaktır. Böylece kesici dişlerin arkası önünden hızlı aşındığından ucu her zaman keskin ve bilenmiş kalır.
Tavşanlar bazı özellikleri bakımından kemiricilere benzemekle birlikte ayrı bir takım altında toplanır. İki grup arasındaki ayırt edici özelliklerden biri de üstçenelerindeki kesicidiş sayısıdır. Bu dişler tavşanlarda iki çift, kemiricilerde bir çifttir.
Güney Amerika kapibarası (Hydrochoerus hydrochoeris) yaşayan en iri kemirici türüdür. Uzunluğu 120 santimetreyi, yüksekliği 60 santimetreyi, ağırlığı 50 kilogramı bulur. Küt burunlu, küçük kulaklı, kocaman gövdeli, çok kısa kuyruklu, ürkek ve uysal hayvanlardır. Perdeli ayakları suda yüzmelerini kolaylaştırır. Öte yandan takımın en küçük üyelerinden bazı fare ve kakırcaların uzunluğu 7 cm, ağırlığı 20 gram dolayındadır.
İri kemiriciler arasında yer alan koypu (Myocastor coypus) Güney Amerika’nın bataklık kesimlerinde yaşar. Kalın, su geçirmez postu üstte kızılımsı, altta daha koyu renktedir. Kuyruğu hemen hemen tüysüz ve ayakları perdeli olan bu tür, kürk yapımında yaygın biçimde kullanılan postu için özel olarak yetiştirilmektedir.
Uzun arka bacakları üstünde zıplaya zıplaya dolaşan arap tavşanları yavru bir kanguruya benzetilebilir. Tavşanlarla ilgisi gene bir benzetmeye dayanan adından öteye geçmez. Arap tavşanları Kuzey Afrika’dan Orta Asya ve Çin’e kadar uzanan bölgelerdeki çöllerde ve kurak kesimlerde yaşar.
Keme ve fare gibi birçok kemirici dadandıkları tahıl ambarlarına büyük zarar verir. Ayrıca bu kemiriciler veba, tifüs gibi son derece tehlikeli hastalıkların da yayılmasından sorumludur.