Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Konrad ADENAUER

  • Okunma : 341
Konrad ADENAUER Resim

(1876-1967). Konrad Adenauer, Almanya Federal Cumhuriyeti’ nin ilk başbakanıdır ve bu görevi 1949’dan 1963’e kadar sürdürmüştür. Kölnlü bir devlet memurunun oğlu olan Adenauer eğitimini hukuk doktoru olarak tamamladıktan sonra, 1906’da Köln Belediye Meclisi’ne seçildi; 1917’de de belediye başkanı oldu. 1933’te Nazi Partisi iktidara gelince (bak. N a z İz m ), H itler’e karşı olduğu için görevden alındı ve siyasetle uğraşması yasaklandı.

    Almanya II. Dünya Savaşı’ndan sonra M üttefikler’in işgali altındayken, Adenauer, Hıristiyan Demokrat Birliği adlı partinin kuruluşuna katıldı ve Almanya Federal Cumhuriyeti’nin anayasasını hazırlayan meclise seçildi. 1949’daki seçimleri partisi kazanınca başbakanlığa getirildi.

    II. Dünya Savaşı’nın getirdiği yıkımdan sonra Federal Almanya’nın yeniden güçlü ve varlıklı bir ülke durumuna gelmesinde Adenauer’in büyük katkısı oldu. ABD ile yakın ilişkiler kurdu, Fransa ile dostluğa önem verdi. Onun önderliği altında Almanya, Avrupa Konseyi’ne katıldı, Kuzey Atlantik A ntlaşması Örgütü’nün (NATO) üyesi oldu ve Ortak Pazar’a tam üye olarak girdi.

    Yaşlandığı için 1963’te başbakanlıktan, 1966’da da parti başkanlığından çekilen A denauer, bir yıl sonra öldü.

Konrad ADENAUER Resimleri