Krom
Krom, Geçiş elementleri dizisinden kimyasal element. Simgesi Cr, atom sayısı 24, atom ağırlığı 51,996 olan krom, periyodik çizelgenin VIB grubunda yer alır. 1798'de N.L. Vauquelin tarafından krom II klorürün elektrolizi yoluyla elde edilmiş, demir ve manganeze benzeyen parlak bir metaldir. Doğada serbest halde bulunmaz; tek önemli filizi kromitten elde edilir. İnsan beslenmesinde, çok az miktarı mutlaka gereklidir: Glikoz metabolizmasında işlev görür.
Bileşikleri: Krom bileşikleri genellikle yeşilimsi renklidirler; ama sarı, mavi, kırmızı ve mor bileşikleri de vardır. Başlıca bileşiği krom III oksit (Cr2O3), boyarmadde olarak kullanılır. Krom tuzları, dokuma sanayisinde mordan olarak kullanılır. Krom sülfatın [Cr2(S04)3] potasyum sülfatla karıştırılmasıyla elde edilen mor renkli krom şapı billurlarından, sepicilikte ve kumaş boyamada yararlanılır. Kromun 6 değerlikli bileşikleri (kromatlar) Çoğunlukla sarı renklidirler ve genellikle zehirlidirler: Besinlere karışarak bedene girerlerse, mide-bagırsak sistemi bozuklukları sonucu dolaşım, solunum ve böbrek bozunlarına yol açarlar.
Türkiye, krom üretimi bakımından dünyanın başlıca ülkeleri arasında yer almaktadır: 1991 verileriyle 1,4 milyon ton krom filizi ve 995 000 ton krom konsantre üretilmiştir.