Kuyruksüren
Kuyruksürenler büyüklüğü ve dış görünüşü bakımından kokarcayı andıran etçil memelilerdir. Büyük bölümü Afrika’da öbürleri Asya’da yaşar. Bir türü Avrupa’nın güney kesimlerinde de bulunur. Kuyruksürenler kısa bacaklı uzun kuyruklu, oldukça sivri burunlu ve genellikle kaba tüylü hayvanlardır.
Bazı kuyruksürenler zehirli yılanları bile öldürmesiyle ünlüdür. Bunlar büyük bir çeviklik ve hızla yılanların başına saldırır, yılanların karşı saldırısını ustaca savuşturabilirler.
Kuyruksürenler genellikle yılanların yanı sıra kemeleri, fareleri, kertenkeleleri, solucanları ve böcekleri yer. Bazıları büyük ölçüde meyve ve öbür bitkisel maddelerle beslenir. Birçok kuyruksüren yumurta yemeye çok düşkündür. Bu hayvanlar buldukları yumurtaları kırmak için ön ayaklarının arasına alıp yere atarlar. Bataklıklarda yaşayanlar ise yengeçleri avlar.
Bayağı kuyruksüren (Herpestes icheumon) Avrupa’nın güney kesimleri, Afrika ve Ortadoğu’da, ayrıca Türkiye’nin Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşar. Boz kuyruksüren (Herpestes edwardsi) ise Asya’nın güneyinde geniş bir coğrafi alana yayılmıştır.
Kuyruksürenler yıllar önce Jamaika’ya ve öbür Batı Hint Adaları’na kemiricileri ve yılanları yok etmesi için götürülmüştür. Ama buralarda hızla çoğalan kuyruksürenler çeşitli yabanıl hayvanları yiyerek doğal dengeyi bozmuş, kümes hayvanlarına da saldırmaya başlamışlardır.