Mezgit
Mezgit, morinaya ve gelincik balığına akraba olan iki deniz balığı türüdür. Sırtında morinanınki gibi üç yüzgeç bulunur; ama bıyıkları yoktur. Gelincikbalıklarmm ise hem bir ya da birkaç bıyığı, hem de biri kuyruk sapına kadar uzanan yalnız iki sırt yüzgeci vardır.
Mezgitler Avrupa kıyılarında, Akdeniz ve ona bağlı denizlerde yaşar. Besinlerini omurgasız deniz hayvanları ve küçük balıklar oluşturur. Bayağı mezgitin (Merlangius merlangus) üç sırt yüzgeci de birbirine çok yakındır. Göğüs yüzgeçlerinin gövdesine bağlandığı yerin üstünde siyah birer benek bulunur. Türkiye’yi çevreleyen bütün denizlerde yaşayan alttürün altçenesinde kısa bir çıkıntı vardır. Uzunluğu en çok 70 cm, ortalama 30-40 cm dolayındadır.
Sarı mezgit (Micromesistus poutassou) sarımsı kahverengiyle alacalanmış gövdesiyle bayağı mezgitten kolayca ayırt edilir. Ayrıca üç sırt yüzgeci de oldukça aralıklı konumda, kuyruk yüzgeci az çok çatallıdır. Ağzının içi geriye doğru mavimsi siyah olduğundan mavi mezgit olarak da bilinir. Bu tür, Türkiye’nin yalnızca Marmara ve Ege kıyılarında bulunur. Gövdesi daha ince uzun ve kaygan, eti daha yumuşaktır.