Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Mink

  • Okunma : 330
Mink Resim

Sansargillerden (Mustelidae familyası) olan minkler, vizon adıyla da tanınan çok değerli kürkleri olan yırtıcı memelilerdir. Minklerin Avrupa, Asya’nın batısı ve Kuzey Amerika’da yaşayan iki türü vardır. Akrabalarından gelinciklere benzemekle birlikte parlak kahverengi postları sık ve kabarık tüylüdür. Zamanlarının büyük bir bölümünü suda geçirir, akarsu kıyılarındaki oyuklarda barınırlar. Tavşanlar ve sıçanlar gibi kara hayvanlarının yanı sıra çok iyi yüzüp dalarak balıkları ve kurbağaları da avlarlar. Bazen ağaçlara tırmandıkları, kuş yavrularını öldürdükleri ve yuvalardaki yumurtaları yağmaladıkları görülmüştür.

    Minkler öbür hayvanların saldırısına uğradıklarında canı pahasına dövüşmekten kaçınmaz ve akrabalarından kokarcalar gibi keskin bir koku çıkarır. Dişiler genellikle yılda 4-6 yavru doğurur. Postu daha değerli olan Amerika minki (Mustela vison) ABD ve Kanada'nın ormanlık kesimlerinde yaşar. Kuyruğu dışında uzunluğu 45 santimetreye ulaşabilir. Bu uzunluğun yaklaşık yarısı kadar olan kuyruğu kabarık tüylü ve sivri uçludur. Boğazında beyaz bir leke, göğsünde beyazlıklar vardır. Avrasya minkinin (Mustela lutreola) gövdesi biraz daha küçük, üst dudağı beyazdır. Finlandiya ve Polonya ile Sibirya’nın batısındaki ormanlarda yaşar. Kaba dış örtü tüylerinden arındırılmış vizon, kürk olarak pazarlanmaya hazır demektir. Kuzey bölgelerinde yaşayan minklerin postu daha parlaktır.
Bu hayvanlar birçok ülkede özel olarak yetiştirilmektedir. Ama yetiştirildikleri çiftliklerden kaçan minkler, yeni girdikleri ortamlarda birçok yabanıl hayvanı yok edecek ölçüde zararlı olmaktadırlar.

Mink Resimleri