Neon
Havada azot, oksijen, karbon dioksit ve su buharının yanı sıra, az miktarlarda altı “eylemsiz” gaz vardır; bunlara “eylemsiz” denmesinin nedeni başka maddelerle kolayca birleşmemeleridir. Bu gazlardan biri de neondur. Normal büyüklükteki bir odanın havasında bir fincan dolusu kadar neon vardır. Neonun kimyasal simgesi Ne, atom numarası 10, atom ağırlığı da 20,183’tür. Renksiz ve kokusuz bir gaz olan neonu 1898’de İskoç kimyacı Sir William Ramsay keşfetmiştir. Neonu elde etmek için önce hava sıvılaştırılır; sonra ayrımsal damıtma yoluyla bu sıvı bileşenlerine ayrılır. Neon bütün öteki eylemsiz gazlar gibi az bulunur ve gene onlar gibi “asal gaz” olarak nitelenir.
Az miktarda neon, havası alınmış cam bir tüpe konur ve içinden elektrik akımı geçirilirse flüorışıl hale gelir ve parlak kızıla çalan turuncu bir ışık saçar. Reklam panolarının ışıklarında da bu yöntemden
yararlanılır; bükülerek harf ya da başka bir biçime getirilen cam tüplerde çoğu kez neon gazı vardır. Bunlara “neon lambası” da denir. Şamandıraların, fener gemilerinin ve havaalanlarının yerini göstermek için de bazen neon lambaları kullanılır; çünkü, kızıla çalan ışık ışınları siste de kolayca seçilebilir.
Reklam ışıkları çeşitli renklerde olabilir. Bunlarda yalnızca neon değil, bir başka asal gaz olan ve flüorışıma sonucu mavi ışık saçan argon gazı ve renkli cam tüpler de kullanılır.