Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Orhan Gazi

  • Okunma : 364
Orhan Gazi Resim

(1281-1361). Osmanlı Devleti’nin ikinci padişahı olan Orhan Gazi, Osman Gazi’nin oğludur. Gazi olarak anılması babası gibi bir uçbeyi olmasından değil, Türkmenler arasında canlılığını koruyan gaza geleneğinin sürdürücüsü sayılmasındandır.

    Söğüt’te doğan Orhan Gazi genç yaşta babasıyla birlikte savaşlara katıldı. 1298'de Bilecik’in alınmasında yararlık gösterdi. Osman Gazi 1299’da bağımsızlığını ilan edince Orhan’ı Karacahisar (Sultanönü) sancakbeyliğine atadı. Yöreyi komşu beyliklere karşı başarıyla koruyan Orhan, 1315’ten sonra Sakarya vadisinde birçok yeri Osmanlı topraklarına kattı. 1320’de Yenişehir’e gelerek yaşlı ve hasta olan babasının adına beyliğin yönetimini üstlendi. 1321’de Mudanya’yı alarak Osmanlılara Marmara Denizi kıyısında ilk iskeleyi kazandırdı. Osman Gazi 1324'te Orhan’ı resmen bey ilan etti ve 1314’ten beri birkaç kez kuşatıldığı halde ele geçirilemeyen Bursa’yı almasını istedi. Orhan Gazi 1325’te Atranos’u (Orhaneli) aldıktan sonra Bursa’yı kuşattı. Kent ancak 1326 ortalarına doğru teslim oldu.

    Oğlu Murad’ı (I. Murad) Bursa sancakbeyliğine getiren Orhan Gazi bundan sonra, iyice savunmasız kalan bölgedeki Bizans kalelerini birer birer ele geçirmeye başladı. 1329’da bölgenin en büyük, en önemli kalesi olan İznik’i kuşattı ve kente yardıma gelen Bizans birliklerini Pelekanon’da (Danca yakınları) bozguna uğrattı. Desteksiz kalan İznik 1330’da teslim oldu. Ardından İzmit'i kuşattıysa da, Bizans’ın haraç ödeme önerisini kabul ederek kuşatmayı kaldırdı. Bir süre için İznik'i merkez edinen Orhan Gazi daha sonra Bursa’yı başkent yaptı. Bu arada Akçakoca Bey Kocaeli Yanmadası’nı, Karamürsel Bey de İzmit Körfezi'nin güney kıyısını ele geçirdiler. 1333’te Gemlik, 1337’de İzmit alındı. 1345-50 arasında batıdaki komşusu Karesioğulları'nın egemenliğine son veren Orhan Gazi böylece Marmara Denizi’nin güney kıyılarına tümüyle egemen oldu. Bu gelişmeleri yakından izleyen BizanslIlar Osmanlılar’la dostluk kurmaya çalıştılar. 1346’da İoannes Kantakuzenos’un kızıyla evlenen Orhan Gazi, 1347’de onun VI. İoannes adıyla tahta çıkmasına destek sağladı. Ayrıca Balkan devletleriyle olan savaşlarda Bizans’a asker yardımında bulundu. Bu amaçla 1353’te Gelibolu yakınlarındaki Cimbi Kalesi’ni üs olarak alan Osmanlılar böylece Rumeli’ye ilk adımlarını attılar. Bunu Orhan Gazi’nin oğlu Süleyman Paşa’nın Bolayır-Tekirdağ arasındaki
kıyı şeridini ve 1356’da da Çorlu’yu ele geçirmesi izledi. Batıdan da kuşatılmaya başladıklarını gören Bizanslılar aradaki dostluğu hatırlatıp Orhan Gazi’den fetihleri durdurmasını istediler. Süleyman Paşa’nın ölümü (1359) üzerine bir süre yavaşlayan akınlar Şehzade Murad’ın Rumeli’ye gelmesiyle yeniden hızlandı ve ilk aşama 1361 ’de Edirne’nin alınmasıyla son buldu. Son yıllarında sefere çıkmayan, Bursa’da oturan Orhan Gazi öldüğünde, Osmanlı Devleti’nin sınırları doğuda Ankara’ya, batıda Edirne’ye kadar uzanıyordu. Orhan Gazi o güne değin aşiret töreleriyle yönetilen beylikte devlet örgütlenmesinin ilk temellerini atmıştır.

Orhan Gazi Resimleri