Plastik Cerrahi
Deri, kas, kıkırdak, yağ gibi yumuşak dokuları ve kemikleri kesip biçimlendirerek kişinin dış görünümünü değiştirmeyi amaçlayan plastik cerrahi ameliyatları başlıca iki nedenle uygulanır. Bunlardan ilki, doğuştan ya da sonradan olma yapı bozukluklarını onarmaktır. Örneğin tavşan dudağı ya da yapışık el parmakları gibi fiziksel bir kusurla doğan bebeklerin, trafik kazasında, yangında ya da savaşta yaralanan kişilerin görünür kusurlarını ameliyatla düzeltmek plastik cerrahların işidir.
Bazen, bu anlamda yapısal bir bozukluğu olmayan kişiler de dış görünümlerini değiştirmek isterler. Daha çok estetik kaygısıyla uygulanan bu ikinci tip ameliyatlara genellikle estetik cerrahi denir. Derilerindeki kırışıklıkları gidererek daha genç görünmek isteyen yaşlı kişilere uygulanan “yüz germe” ameliyatları (ritidektomı) ve burunlarını küçültmek isteyenlere uygulanan estetik burun ameliyatları (rinoplastı) bu gruptandır. Bu ameliyatlar çok pahalı olmakla birlikte, özellikle sinema yıldızları, fotomodeller, hatta siyasetçiler gibi görünümleriyle de etkileyici olmaları gereken kişiler arasında oldukça yaygındır.
Günümüzde usta cerrahlar ve gelişmiş ameliyat teknikleri sayesinde, onarıcı nitelikteki plastik cerrahiyle olağanüstü sonuçlar alınabiliyor. Haftalar ya da aylar sonra ameliyattan hemen hiçbir iz kalmaz ve onarılan doku ya da organ normal görünümüne kavuşur.
İnsanın en göze çarpan bölümü yüzü olduğu için, plastik cerrahi ameliyatları en çok yüzdeki doku ve organlara uygulanır. Kopmuş ya da biçimi bozulmuş kulaklar, kusurlu burun ve çene, vücudun görünmeyen bölümlerinden alınan doku ve kemiklerle yeniden biçimlendirilebilir. Yanık izlerini gidermek için, gene vücudun başka bir yerinden alınan sağlıklı deri parçası yaranın üzerine “yamanır”. Deri nakli ya da deri aşılama denen bu yöntem plastik cerrahide en çok uygulanan tekniklerden biridir. Görünümü hoş olmayan doğum lekeleri ve benler de deri nakliyle ya da başka yöntemlerle yok edilir. Bir kazada kopmuş olan parmakların, hatta kol ve bacakların yerine dikilmesi ise plastik cerrahinin çağımızdaki en büyük gelişmelerinden biridir. Mikroskop altında uygulanan mikrocerrahi ameliyatları, incecik kan damarlarını ve sinirleri birbirine dikerek dokuların daha çabuk iyileşmesine ve normal işlevini yerine getirebilmesine olanak sağlamıştır.