Sahhaflar Şeyhizade Mehmet Esat Efendi
Sahhaflar Şeyhizade Mehmet Esat Efendi, Türk tarihçisi ve yazarı (İstanbul 1798-ay.y. 1848). Sahhaflar Şeyhi diye tanınan Hacı Ahmet Efendi'nin oğlu olan Sahhaflar Şeyhizade Mehmet Esat Efendi, babası Hicaz kadılığına atanınca onunla birlikte yola çıkıp, gemilerinin uğradığı kazadan amcasının oğluyla birlikte kurtulunca (başka kimse kurtulamamıştır), Mısır valisi Hurşit Paşa tarafından İstanbul'a gönderildi. Halet Efendi'nin desteğiyle öğrenimini tamamlayıp, Şanizade'nin ayrılması üstüne vakanüvisliğe getirildi (1825). Vakanüvislik görevinin yanı sıra evkaf müfettişliği, ordu kadılığı, İstanbul kadılığı, Meclis-i Ahkâm-ı Adliye üyeliği yaptı; Anadolu ve Rumeli kazaskerliği payelerini aldı. Mehmet Şah'ın tahta çıkışını kutlamak için büyükelçi olarak İran'a gönderilip, ilk resmî gazete olan Takvim-i Vekayi'yi yönetti.
Esat Efendi, şiir de yazmasına karşın, tarihçiliğiyle ve Takvim-i Vekayi yazarlığıyla günümüze kalmıştır. Tarih'i 1821 'den 1826'ya kadar olan olayları kapsar ve Şanizade'nin yapıtını tamamlar.
Öbür yapıtları: Üss-i Zafer (Yeniçeriliğin kaldırılmasıyla ilgili, 1827,Fransızca'ya çevrilmiştir), Teşrifat-ı Kadime (saray protokoluyla ilgili, 1870), Mustatraf Tercümesi (1846-1847), Şevahid ül-Müverrihin (düşürülen tarihlerden seçmeler yapılmış, bunları düşüren şairlerin kısa yaşamöyküleri eklenmiştir), Divan (Tahir Selam Bey tarafından düzenlenmişse de, basılmamıştır).