Seydi Ali Reis
Seydi Ali Reis (1498-1562), ünlü bir Osmanlı denizcisidir. Birçok deniz savaşına katılmış, denizcilik alanında ilginç yapıtlar kaleme almıştır.
İstanbullu olan Şeydi Ali Reis babası gibi tersanede yetişti. 1522’deki Rodos seferine katıldı. Preveze Deniz Savaşı’nda (1538) Osmanlı donanmasının sol kanadına komuta etti. 1551’de Trablusgarp’ın alınmasında bulundu. 1553’te Murad Reis’in yerine Mısır’daki Osmanlı donanmasının komutanlığına atandı. 1554’te donanmanın Basra’daki gemilerini Süveyş’e götürmek üzere Umman Denizi’ne açılan Şeydi Ali Reis fırtınaya tutularak doğuya doğru sürüklendi ve Hindistan’ın batısında Gucerat kıyılarındaki Damâo (bugün Daman) limanına sığınmak zorunda kaldı. Gemilerin geri dönemeyecek ölçüde yıpranması, adamlarının çoğunun da Gucerat sultanının hizmetine girmesi yüzünden karadan yola çıkıp Hindistan, Afganistan ve İran’ı geçerek İstanbul’a vardı. Dört yıla yakın süren bu yolculuğu sırasında gördüklerini Miratü’l-Memalik (“Ülkelerin Aynası”) adlı yapıtında anlattı. 1558’de Diyarbakır tımar defterdarlığına atanan Şeydi Ali Reis bu görevdeyken öldü.
Kâtibi mahlasıyla şiirler de yazmış olan Şeydi Ali Reis ünlü astronomi bilgini Ali Kuşçu’nun Risâletü’l Fethiyye adlı yapıtını birçok ek yaparak Türkçe’ye çevirmiş, ayrıca denizciler için ayrıntılı bir kılavuz niteliğinde olan Muhit adlı bir kitap kaleme almıştır.