Sigmund Freud
Sigmund Freud, Avusturyalı hekim ve psikanalizin kurucusu (Freiberg, Avusturya 1856-Londra 1939). Tıp öğrenimi gören Sigmund Freud, 1885'te afazi ve çocuk felci konularındaki çalışmalarıyla, Viyana Üniversitesi'ne asistan oldu. Aynı yıl Paris'te Charcot'nun yanında çalışıp, 1895'te Breuer'le Studien Über Hysterie (İsteri Üstüne Araştırmalar) adlı kitabını yayınlayarak, ruh hastalıklarının tedavisinde bir devrim gerçekleştirdi: "İç boşaltma yöntemi' adını verdiği yöntemle, hastayı ipnotize ederek isteri nöbetlerinin kaynaklarını araştırıyor ve isteri bunalımlarıyla birlikte gelen duyguları anımsamasını ve anlatmasını sağlayarak hastayı tedavi ediyordu.
Freud'un düşünce evrimi genellikle üç evrede incelenebilir. Birincisinde, olaylar ve çocuğun cinsel düşleri, nevrozları açıklamaya yeterlidir. İkincisinde, Freud, bunlara içgüdü ve duygu bulanıklıklarının etkisini ekler. Üçüncüsünde, "psikanalitik durum"dan yola çıkarak, kültür sorunlarına el atar. Vardığı sonuca göre, nevroz, sanatçı yaratması, mistik durumlar gibi olayları da kapsayan aracı bir durumdur. Freud'un bu düşünceleri, çeşitli açılardan eleştirilere uğramış, özellikle cinsellik saplantısıyla ve aşın simgecilikle suçlanmıştır.
Başlıca yapıtarı
Rüyalar ve Yorumları (Traumdeutung, 1900), Günlük Yaşamın Psikopatolojisi (Zur Psychopathologie des Alttagslebens, 1909), Totem ve Tabu (Totem und Tabu, 1913), Einführung in Psychoanalise (Psikanalize Giriş, 1916), Zur Technik der Psychoanalise (Psikanaliz Tekniği Üstüne, 1924), Die Zukunft einer illusion (Bir Yanılsamanın Geleceği, 1927), Das Unbehagen der Kultur (Uygarlığın Huzursuzluğu, 1930), Musa ve Tektanrıcılık (Der Mann Moses und die Monotheistische Religion, 1939).