Sıvı Kristal
Sıvı Kristal, sıvı ile katı arasındaki bir tür “ara hal” olarak kabul edilebilir. Sıvı kristaller sıradan sıvılar gibi akar, ama molekülleri gerçek kristallerde olduğu gibi düzenli bir biçimde yerleşmiştir. Sıvı kristaller bazı kristal yapılı katiların ısıtılmasıyla ortaya çıkar. Bu tür katılar doğrudan erimek yerine kısmen sıvı biçimine dönüşür. Isının, bir elektriksel ya da magnetik kuvvetin etkisiyle, katının
içindeki molekül düzeni değişir ve “katı” kristal “sıvı” kristale dönüşür. Bir sıvı kristal belirli bir sıcaklığın üzerinde ısıtılırsa, gerçek bir sıvı halini alır.
Eğer sıvı kristaller gerçek bir sıvıya dönüşecekleri nokta geçilmemek koşuluyla ısıtılır, magnetik ya da elektriksel bir alanın etkisi altına sokulursa, ilginç davranış özellikleri gösterebilir. Örneğin, bu tür yöntemlerle bazı maddelerdeki molekül düzenleri değiştirilebilir ve madde daha önce saydamsa, bazı
alanları matlaşarak görülebilir hale getirilebilir. Böylece bu tür sıvı kristallerin üzerinde görüntüler oluşturulabilir. Örneğin, sayısal saat, hesap makinesi ya da başka elektronik aygıtların ekranlarında görünen rakamlar bu tür bir sıvı kristalin yardımıyla oluşur. Bazı sıvı kristaller ise sıcaklık yükseldikçe renk değiştirir. Bu tür sıvı kristaller de termometrelerde kullanılmaya son derece elverişlidir.
Sıvı kristaller ilk kez 1888’de incelenmiş, ama o sıralarda bundan nasıl yararlanılabileceği anlaşılamamıştı. Bugün ise sıvı kristallere her yerde yaygın olarak rastlanmaktadır.