Strasbourg
Avrupa Konseyi’nin merkezi olan Strasbourg kenti Doğu Fransa’da, Fransa’nın Almanya ile sınırını oluşturan Ren Irmağı’nın batı kıyısının yakınındadır. Kentin eski bölümü, daha kuzeyde Ren’le birleşen Ill Irmağı’nın iki kolu arasındaki bir ada üzerinde kuruludur.
Paris’ten gelip Saverne Geçidi’nde Voj Dağları’nı aşan yolun Ren vadisiyle birleştiği yerde bulunan Strasbourg bu konumuyla her zaman önemli bir kent olmuştur. Romalılar döneminde bir askeri merkez olan kent, sonraları dili ve kültürüyle bir Alman kentine dönüştü. 1681’de Fransa’nın egemenliğine giren Strasbourg 1870’te Almanlar’ın eline geçti. I. Dünya Savaşı’ndan sonra yeniden Fransa’nın egemenliğine giren kentte halkın büyük bir bölümü hem Almanca, hem de Fransızca konuşur. Strasbourg 1979'dan beri, Avrupa Topluluğu’na üye ülkelerde yapılan seçimle oluşan Avrupa Parlamentosu’nun da toplantı yeri olmuştur.
Strasbourg’daki Nötre Dame Katedrali kırmızımsı kumtaşından gotik üslupta yapılmış iki kuleli çok güzel bir yapıdır. Katedralin 139 metre yüksekliğindeki kuzey kulesi kilometrelerce uzaktan görülebilir. Katedralde güzel vitraylı pencereler, 18 metre çapında tekerlek biçiminde bir pencere ve birçok güzel heykel vardır.
Strasbourg, önemli bir karayolu ve demiryolu kavşağı olmasının yanı sıra Fransa’nın önemli iç limanlarından biridir. Ren Irmağı kıyısındaki kent limanı, kanallarla Marne ve Rhöne ırmaklarına bağlıdır. Strasbourg’daki fabrikalarda ağır makineler, kimya sanayisi ürünleri, yapay elyaf, deri eşya ve bira üretilir Strasbourg un kaz ciğeri ezmesi ünlüdür. Bunun yapımında kümeslerde özel olarak beslenerek yağlandırılan kazların karaciğeri kullanılır. Strasbourg un nüfusu 613.380’dir (1985).