Subakalı
Subakalları genellikle engebeli yörelerdeki hızlı akan akarsular boyunca yaşayan, dolgun gövdeli, kısa kuyruklu kuşlardır. Uzunluklan 18 cm dolayında, tüyleri büyük ölçüde koyu kahverengidir. Gaga ve bacakları ardıç kuşlarınınkini andırır. Hem erkek, hem de dişiler hoş bir sesle öterler. Subakalları derelerde suyun dibinde yürüyerek taşlar arasındaki böcekler ve kabuklu küçük hayvanları avlamasıyla tanınır. Ayaklan perdeli değildir. Ama, suyun yüzeyinde ve kanatlarını kullanarak suyun altında yüzebilirler.
Subakalı yosunlarla yaptığı yuvasını otlar ve yapraklarla döşer. Yuvalar genellikle kaya çıkıntılarında, çağlayanlann arkasında, köprülerin altında ya da kaya yarıklarında bulunur. Dişiler yuvaya çoğu kez 4-5 yumurta bırakır.
Subakalları Amerika’da, Avrupa’da, Asya’ nın kuzeyinde, Hindistan ve Çin’de yaşar. Bayağı subakalı (Cinclus cinclus) Avrasya’nın yanı sıra Afrika’nın kuzey kesiminde de görülür. Gerdanından karnına doğru uzanan alt bölümü beyaz olan bu tür Türkiye’de özellikle Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerindeki dağlar ile Toroslar’da bulunur.