Vaslav Nijinski
(1890-1950). Rus asıllı bale sanatçısı Vaslav Nijinski başarılı tekniği, duygulu yorumları ve büyük sıçramalarıyla bale tarihinde bir efsane yaratmıştır.
Rusya’da Kiev’de doğan Nijinski, dokuz yaşında St. Petersburg’daki (bugün Leningrad) Çarlık Bale Okulu’na girdi. Daha öğrenciyken üstün yeteneğiyle çevresinde büyük bir hayranlık uyandırdı. Yükseğe sıçramakta o kadar başarılıydı ki, yerçekimine meydan okuyarak sonsuza kadar havada kalacakmış izlenimini veriyordu. Aynı zamanda, üstlendiği her rolü kendinden önceki erkek dansçılarda görülmemiş bir yorumla sunan özgün bir sanatçıydı.
Nijinski 1907’de St. Petersburg’daki tanınmış Mariinski Tiyatrosu’na başdansçı olarak katıldı. Orada ve Moskova’da birçok klasik balede başrole çıktı. 1909’da, klasik baleye çağdaş bir görünüm kazandıran Sergey Diaghilev’in yeni kurmuş olduğu Rus Balesi adlı toplulukla Paris’e gitti. Daha ilk gösterisiyle büyük bir hayranlık uyandıran topluluğun yıldızı Nijinski’ydi. Romantik dönemden beri dikkatlerin odaklaştığı kadın dansçıların yerini ilk kez bir erkek alıyor, olağanüstü yeteneği ve zarifliğiyle neredeyse bir mucize yaratıyordu. Özellikle Nijinski için baleler düzenlendi. Aynı zamanda devrimci bir koreograf olan Nijinski, sahneye koyduğu balelerle de ateşli tartışmalara neden oldu. Bunlardan biri, müziğini İgor Stravinski’nin yazdığı ve ilk sahnelenişinde sanat çevrelerinde büyük yankılar uyandıran Bahar Ayini'ydi.
1913 Ağustos’unda soylu bir Macar ailesinden gelen Romolâ Pulszky ile evlenen Nijinski,
Diaghilev’in topluluğundan ayrıldı. 1917’de, yaşamının geri kalan yıllarını gölgeleyen derin bir ruhsal bunalıma düştü ve sahneden çekildi. Sanat yaşamının çok kısa sürmesine karşın, ünü günümüzde hâlâ sürmektedir.