Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Wilhelm Friedrich Karl Giese

  • Okunma : 641

Wilhelm Friedrich Karl Giese, Alman türkologu (Staragard [günümüzde Polonya'da] 1870-Eichwalde 1944). Doğu filolojisi ve dinbilim öğrenimi gören Wilhelm Friedrich Karl Giese, İstanbul Alman Lisesi'nde öğretmenlik yaptı (1899-1905). Berlin Üniversitesi'nde Türkçe profesörlüğüne atandı (1906).

İstanbul'da kaldığı süre içinde Türk dili ve edebiyatı üstüne incelemeler yapan Giese, Mehmet Emin Yurdakul'un şiirlerini ve H.R. Gürpınar'ın İffet adlı romanından bazı bölümleri Almanca'ya çevirmiştir. Zur Kenntnis des Anatolischen Türkische (Anadolu Türkçesi'ne İlişkin Bilgiler) adlı yapıtının birinci cildi, 1900-1904 yıllarındaki araştırmalarının ürünüdür.

Giese, Osmanlı tarihine de ilgi duyarak, Eski Osmanlı Tarihleri (Tevarih-i Al-i Osman, Breslau, 1922) ve Âşık-paşazade Tarihi'ni (Die Altosmanische Chronik des Asiqpaşazade, Leipzig 1929) yayınlamış, İstanbul'daki Tük Dil Kurultayı'na katılarak (1934). Türk dilinin özleştirilmesini ve yenileştirilmesini savunan yazılar yazmıştır: Die Reinigung und Erneuerung der Türkischen-Sprache (Türk Dilinin Arılaşması ve Yenileşmesi).