Aleut adaları
Aleut adaları, Amerika kıtasının kuzeybatı kıyısı açığında takımada. Alaska yarımadasının güneybatıya doğru uzantısını oluşturan Aleut adaları, 1 800 km boyunca uzanır, kuzeyde Bering denizini güneyde Büyük Okyanus'tan ayırırlar. 150'yi aşkın ada, küçük ada ve kayalıktan oluşan adaların yüzölçümü 17 666 km², nüfusu 11 942'dir. En büyük beş ada doğudan batıya doğru sıralanırlar: Fox adası, Four Mountains (Dört Dağ) adası, Andreanof adası, Rat adası, Near adası. Yanardağ kökenli adalar olan Aleut adalarının en yüksek noktası Unimak adasında Shishaldin (2 856 m) dağıdır. Hiç ağaç gelişmeyen ve bitki örtüsü sazlar, otlar ve bodur bitkilerden oluşan adalarda, Bering denizinden gelen soğuk hava ile akıntılar, Büyük Okyanus'un yumuşak etkileriyle karşılaşır, yıl boyunca sis, yağmur, şiddetli rüzgârlara ve aşağı yukarı değişmeyen bir sıcaklığa (3 °) yolaçarlar.
1741 'de Vitus Jonnasen Bering ve Aleksey Sirikov tarafından bulunan Aleut adalarında, Ruslar mavi tilki ve fok gibi kürklü hayvanları avlayıp, yerli Aleutları aşağı yukarı bütünüyle ortadan kaldırdılar. Alaska'ya birlikte 1867'de ABD'ye satılan adalarda, en eski yerleşme merkezi Unalaska 1760'a doğru kurulmuştur.
Aleutlar
Aleut adalarında ve Alaska'nın bir bölümünde yaşayan halk. Irk ve görünüş açısından Eskimolara benzemelerine karşın, Aleutların dil ve kültürleri ayrıdır. XVIII. yy'da dış dünya insanlarıyla ilişkiye geçmeden önce, toprağa gömülü evlerden olan birbirine uzak köylerde, efendiler ve kölelerden oluşan bir toplum sistemiyle yaşamışlar, geçimlerini deri kaplı botlarıyla deniz hayvanlarını (deniz aslanı, balina, balık, ayıbalığı), kara hayvanlarını (özellikle kuşlar) avlayarak ve bitki toplayıcılığıyla sağlamışlardır. Avlanma taktikleri, yaklaşık 1750'den sonra sulsamuru, kürk fokları ve tilki postları elde etmek için adalara gelen Ruslar tarafından da kullanılmıştır. O tarihten bu yana çeşitli hastalıklar ve Rusların kıyımları nedeniyle, sayıları günümüzde 10 000 dolayına düşmüştür.