Anevrizma
Anevrizma, Kan damarı çeperlerinin incelmesi sonucunda bir kan damarının genişlemesi ya da genleşmesi. Anevrizmanın, ölüme yol açabilecek ihtilatlardan biri, kan damarının yırtılması ve bunun sonucunda çok büyük miktarda kanamadır. Anevrizma genellikle atardamarlarda ortaya çıkar; ama yerel bozukluklardan sonra kalpte ya da toplardamarlarda da görülebilir.
Atardamar anevrizmaları yaşlı, şeker hastası ya da yüksek tansiyonlu kişilerde daha çok görülür. Başlıca nedenleri arasında atardamarın kas bölümlerinin doğuştan inceliği, aortun, şahdamarının ya da öbür atardamarların, damar sertliği sonucu hasar görmesi, damara herhangi bir travma, bulaşıcı hastalıklar, vb. sayılabilir. Damarın anevrizma noktasında yırtılması olasılığını, yüksek tansiyon artırır. Gözdeki bozukluklar, ağtabakada küçük, çok sayıda anevrizmaya yol açabilir.
Kalp kası (miyokard) enfarktüsü ya da halk arasındaki adıyla kalp krizi (kalp hücrelerinin ölmesi), akyuvarları tepki göstermeye, ölmüş dokuyu temizlemek amacıyla sindirici enzimler salgılamaya yöneltir. Bu, enfarktüsten yaklaşık üç gün sonra başlar ve birkaç hafta sürer. Yara kapama dokusu, zayıf olan doku için bir "sargı" oluşturur; ama ancak 10.-14. günden başlayarak gerçekten koruyucu olmaya başlar. Dolayısıyla, hastanın tedavi altına alınmasının 5.-10. günleri arasında, karıncık anevrizmasında kendiliğinden bir yırtılma olabilir.
Anevrizma yırtılması geçirmiş hastanın tedavisinde tansiyonun düşürülmesi, iki hafta yatak dinlenmesine alma, zayıflamış damarın yerine damar aktarma yapma ya da plastik kaplama, anevrizma içine ya da anevrizmadan dışarı kan akmasını mekanik yollarla durdurma, vb. sayılabilir.