Antiseptik
Antiseptik, Bakteri, virüs ve mantar enfeksiyonlarının gelişmesine karşı koymak için geliştirilmiş kimyasal maddelerin genel adı. Antiseptikler (mikrop kırıcıda denir) çok eski tarihlerde bile, yaraların üstüne şarap ya da sirke dökme biçiminde kullanılıyordu. Ama o sırada, söz konusu mikroorganizmaların varlığı bilinmediğinden, bilinçsizce uygulanmaktaydı. Louis Pasteur'ün çalışmalarıyla XIX. yy'da bu bilinçsizlik ortadan kalktı. İgnaz Semmelweis, Joseph Lister gibi öncü hekimlerin çabalarıyla, antiseptikler modern anlamıyla kullanılmaya başlandı.
Hekimler bedeni cerrahi girişime hazırlarken, kan alırken ya da iğne yapmadan, mutlaka antiseptiklerle bölgeyi temizlerler. İzopropil alkol, fenol (karbilik asit) ve bazı türevleri ile bazı klor ve iyot bileşikleri, en sık kullanan antiseptiklerdir. Gümüş nitrat da hâlâ bel
soğukluğu mikrobuna karşı yeni doğan bebeklerin gözlerini korumakta kullanılmaktadır. Evler için izopropil alkol, en etkili antiseptiktir: Yaraların çevresi temizlendikten sonra uygulanır. Çok sayıda öbür antiseptikler, daha az kullanılırlar. Sözgelimi hegzaklorofen, zehirleyici etki gösterdiği için kullanılmamaktadır. Antiseptikler hiçbir durumda bütün mikroorganizmaları öldüremez-ler ve uygulama miktarları arttıkça doku hasarına ve ciddi tepkilere yol açabilirler. Daha derin yaralarda ve beden enfeksiyonlara karşı korumak için, antibiyotikler kullanılır. Ayrıca dıştan deri üstüne uygulanan antibiyotikler de vardır.