Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Apandis

  • Okunma : 893
Apandis Resim

ApandisBedende daha büyük bir organa bitişik dar ve uzun eklenti. Günlük dilde apandis denince akla, kör bağırsak apandisi ve bu apandisin iltihaplanması olan apandisit gelir. Hattâ, çoğunlukla yanlış olarak apandisit sözcüğü, apandisin yerine kullanılarak "apandisitim ağrıyor", "apandisiti patlamış", vb. denir.

İnsanda kör bağırsak apandisi, ince bağırsak-körbağırsak deliğinin 2-3 cm altında yer alır ve tıp dilinde vermiform appendix ("kurt biçimi apandis") diye adlandırılır. 2-20 cm arası uzunlukta, aşağı yukarı kalem kalınlığında, içi boş bir eklentidir; bir ucu hiçbir yere açılmaz.

Apandisin büyük bölümü lenf dokularından oluşur ve buraya mikroorganizmalar kolaylıkla yerleşebilir. Her 15 kişiden birinde, mikrop bulaşması sonucu apandis iltihabı yeni apandisit görülür. Bu, tıbbi bakımdan acil bir durumdur ve genellikle apandisin cerrahi girişimle alınmasını gerektirir.

Uzun süre, insan bedeninde hiçbir işlevi olmayan kalıntı bir organ gözüyle bakılan apandisin, günümüzde bedenin bağışıklık tepkilerinin başlatıldığı yerlerden biri olduğu düşünülmektedir. Otçul hayvanlarda da apandise benzeyen büyük bir kör bağırsak vardır; ama uzunluğu kalın bağırsağınki kadardır ve sindirime yaradığı sanılmaktadır.

Not: İçi boş ve kör bir kese olan kurt biçimindeki apandis, kalın bağırsağa bağlıdır. Üstte, kalın bağırsağın bir parçası gösterilmiştir; sol tarafa bağlı olan apandistir. Normal durumda apandis dardır; ama damarlar tarafından kanla beslenir.

Apandis Resimleri