Bağdat
Bağdat, Irak'ın başkenti. Dicle ırmağının kıyısında, ırmağın Fırat ile birleştiği yerin 40 km uzağında yer alan Bağdat'ın nüfusu 4 800 000'dir (1993 tah.). Farsça "Tanrı'nın armağanı" anlamına gelir. İ.S. 762'de el-Mansur tarafından kurulan kent, Abbasiler döneminde halifelik merkezi olmuş, özellikle Harunurreşit döneminde, Ortadoğu'nun kültür merkezi haline gelmiş, ünü Arap dünyası dışına yayılmış ve X. yy'da nüfusu 1 milyon kişiyi bulmuştur. 1638'de Osmanlılar tarafından fethedilen kent, XX. yy'da Irak'ın bağımsızlığa kavuşmasıyla, yeni devletin başkenti olmuştur.
Bağdat Şehri
Binbir Gece Masalları'nda anlatılan Bağdat'tan günümüze yalnızca büyük camisi ve eski çember biçimli surların yıkıntıları kalmıştır. Modern görünüşüyle Batı ülkelerinin kentlerini anımsatan yeni kent, Körfez Savaşı sırasında, hava saldırılarından büyük zarar görmüş, ama zararın büyük bölümü, yönetimin savaştan sonra uyguladığı hızlı onarım kampanyasıyla giderilmiştir.
Irak'ın iç bölge ürünlerinin dışsatımının yapıldığı Dicle kıyısındaki ırmak limanı son derece önemli bir ticaret merkezi olan kentte, sanayi de önemli ölçüde gelişmiştir: Dokuma (pamuklu ve yünlü kumaş) sanayisi, metalürji, makine yapımı, petrol rafinerileri, tütün, deri ve post işleme atölyeleri.