Bakü
Bakü, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin başkenti. Hazar denizine gaga biçiminde uzanan Apşeron yarımadasının güney kıyısında yeralan Bakü'nün (Bakû da denir) nüfusu 1 750 000'dır (bütün yarımadaya yayılmış çevre belediyelerle birlikte 2 150 000). Yarımadayı süpüren şiddetli rüzgârların etkisi altındaki, kurak bir iklimin (yıllık yağış tutarı yaklaşık 200 mm) egemen olduğu kentte, yazlar uzun, sıcak ve kurak, kışlar kısa ve nispeten yumuşak geçer.
Hazar denizi kıyısındaki en büyük liman olan kentte, başlıca gelir kaynağı Apşeron yarımadasının çeşitli kesimlerinde ve kıyıdan biraz açıkta Hazar denizinden çıkarılan petroldür. Petrolün çıkarılmasına ve işlenmesine yönelik çeşitli sanayilerin (üç büyük petrol rafinerisi, petrol çıkarmak için gerekli araç-gereç fabrikaları, vb.) kurulduğu kentte, ayrıca birçok hafif sanayi tesisi ve besin sanayisi tesisleri vardır.
Yazılı metinlerde adı ilk olarak IX. yy'dan başlayarak geçen Bakü, uzun süre Safevilerin egemenliğinde kalıp, 1583'te Osmanlılar tarafından fethedildi. 1606'da yeniden Safevilere geçip, birkaç kez İranlılar, Türkler ve Ruslar arasında el değiştirdikten sonra, 1806'da Rusya topraklarına katıldı. 1870'ten başlayarak petrol çıkarılmasıyla hızla gelişip, 1917 Devrimi'nden sonra bağımsız Azerbaycan Cumhuriyeti'nin başkenti oldu. Eylül 1918'de kısa bir süre İngiliz işgalinde kaldı. 1922'de Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin başkenti olup, SSCB'nin parçalanmasından sonra bağımsızlığını ilân eden (1990) Azerbaycan Cumhuriyeti'nde de başkent işlevini sürdürdü.