Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Batrak

  • Okunma : 727

Batrak, Amphioxus (ya da Branchiostoma) cinsinden 30 kadar ilkel kordalı türünün ortak adı. Ilıman ve tropikal bölgelerdeki denizlerin kıyı sularında yaşayan batrakların bedenleri, genellikle 4-7 cm uzunluğunda ve yarı saydamdır; kuyruk mızrağa benzer. Baş bedenden ayırt edilemez. Gözler ve kulaklar yoktur; ağız bedenin alt yüzünde, küçük bir baş çukurunun yakınındadır ve kıllarla çevrilidir. Bedenin hem sırt, hem de göğüs yüzünde birer çift yüzgeç bulunur. İki yanı biraz yassı olan beden, bölüt kaslarıyla donanmıştır. Batraklar genellikle geceleri ve üreme mevsimlerinde yüzerler; geri kalan zamanlarda ağızları dışarıda kalacak biçimde kendilerini kuma ya da küçük çakıl taşlarının altına gömerek beklerler. Su ağızdan içeri çekilir, yutağa gider ve solungaç yarıklarından dışarı atılır. Suyun içindeki organik parçalar ve planktonlar ağız kıllarıyla süzülür ve kaygan mukozaya yapışan besinler barsağa yollanır.

Batrakların temel özelliği hem omurgalı (sırtipi vardır; boru biçimindeki bir sinir şeridi sırtipi üstünde uzanır; dolaşım sistemi kapalıdır ve dolaşım sırt kesiminde önden arkaya, karın kesimindeyse arkadan öne doğrudur; sindirim sisteminin ön bölümü solunuma katkıda bulunur), hem de omurgasız (deri bir katlıdır; omurilikte noktagözler vardır; gerçek yürek bulunmaz; alyuvar yoktur ve kan renksizdir; boşaltım organları pronefridyumlar halindedir) hayvanların özelliklerini taşımalarıdir.

Batraklar ekonomik açıdan pek önemli olmamalarına karşın bilim adamlarının yoğun ilgisini çekmektedirler: Çünkü bütün omurgalılarla aynı atadan (basit kordalılar) türedikleri varsayılmaktadır.