Bedri Paşa
Bedri Paşa, Türk subayı, tiyatro yazarı ve şairi (Simav 1850-İstanbul 1914). Babası subay olduğu için çocukluğu Şam'da geçen Bedri Paşa (asıl adı Haşan Bedrettin’dir), Harbiye'yi bitirip, aynı okulda ders verdi. Abdülaziz'in devrilmesinde rol oynayıp, albaylığa yükseldiyse de, bir süre sonra Abdülhamit'te kuşku uyandırdığı için rütbesi geri alındı ve askerlikle ilişiği kesildi. Şam'da öğretmenlik ve dava vekilliği yaparak geçimini sağladı. Meşrutiyet'ten sonra rütbesi geri verilerek mirlivalığa yükseltildi; ardından ferik rütbesiyle İşkodra komutanlığına atandı.
Bedri Paşa, şiirler yazmış ve Gazi Giray'ın bir gazelini tahmisiyle ün yapmışsa da, özellikle oyun yazarlığı açısından önemlidir. Gerek tek başına, gerek, Mehmet Rıfat'le birlikte yazdığı ve çevirdiği oyunlarla ve yine M. Rifat'la düzenlediği "Temâşâ" adlı tiyatro külliyatıyla, Türk tiyatrosuna önemli katkılarda bulunmuştur.
Başlıca yapıtları: İskat-ı Cenin (1874), İkbâl (uyarlama, 1874), Orfe(opera, çeviri, 1874), Madam Larşidük (opera, çeviri, 1876).