Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Saddam Hüseyin

  • Okunma : 658

Saddam Hüseyin, Iraklı devlet adamı (Tikrit 1937). 1957'de Baas Partisine girdikten sonra çeşitli komplolara katılıp tutuklanan Saddam Hüseyin (tam adı Saddam Hüseyin et-Tikriti'dir.) 1968'deki hükümet darbesinden sonra, Kasım 1969'da Devrim Komuta Konseyi başkanlığına getirildi.

Baas Partisi'nin sol kanadının önderliğini üstlenip, SSCB'ye yaklaşma siyaseti güderek, 1972'de ve 1978'de Moskova'ya gitti. Temmuz 1979'da başkan Ahmet Haşan el-Bekir'in istifası üstüne, devlet başkanlığı, Baas Partisi genel sekreterliği ve Devrim Komuta Konseyi başkanlığı görevlerini üstlendi. Humeyni'nin İslâm devrimini yayma girişimlerine karşı çıkarak, İran'ın Huzistan bölgesinde yaşayan Araplara özerklik verilmesini istedi. İran bu isteği reddedince, Eylül 1980'de Irak uçaklarının İran havaalanlarını bombalaması üstüne İran-lrak Savaşı patlak verdi. Tarafların birbirlerine belirli bir üstünlük sağlayamadıkları savaş, 1988'de ateşkesle sonuçlandı.

Çıkardığı bu savaşla bütün dünyanın dikkatini üstüne çeken Saddam Hüseyin, 2 Ağustos 1990'da Irak'ın Kuveyt'i işgal etmesiyle, başta ABD olmak üzere, bütün Batılı ülkeleri karşısına aldı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin, Irak'a ambargo uygulaması (Türkiye de katıldı) ve 15 Ocak 1991'e kadar Kuveyt'i boşaltması için süre tanımasına karşın, Saddam Hüseyin Kuveyt'i terk etmeyeceğini söyledi. Bunun üstüne, verilen süre dolunca, ABD ve müttefikleri Irak ve Kuveyt'teki hedefleri bombalamaya başladılar.

Bir ayı aşkın süren hava saldırısının ardından başlatılan ve yüz saat süren kara harekâtından sonra Saddam Hüseyin, 28 Şubat 1991'de Kuveyt'ten çekilmeyi kabul etmek zorunda kaldı. Yenilgiyle sonuçlanıp, büyük can ve mal kaybına yol açan savaşa, Irak'ın kuzey bölgesinin denetimini yitirmesine ve Birleşmiş Milletler'in koyduğu ambargonun sürmesine (1994) karşın, iktidarda kalmayı başardı.