Bedrich Smetana
(1824-1884). Ülkesinde ulusal bir müzik okulunun kurulmasına öncülük etmiş Çek besteci Bedrich Smetana, yurt ve ulus konularını işlediği opera ve senfonik şiirleriyle tanınır.
Bohemya’da doğan Smetana’nın müziğe olan eğilimi küçük yaşlarda ortaya çıktı. İlk müzik derslerini babasından aldı. Altı yaşında ilk piyano resitalini verdi. Sonraki yıllarda Prag’a yerleşerek orada Thun Kontu Leopold’un ailesine müzik dersleri vermeye başladı.
Aynı yıllarda dönemin ünlü bestecilerinden Franz Liszt’le tanıştı. Liszt’in özendirmesi ve desteğiyle Prag’da bir piyano okulu açtı. Ertesi yıl ünlü piyanist Katerina Kolârovâ ile evlendi. 1856’da görevinden ayrılarak İsveç’e gitti. Orada Göteborg Filarmoni Derneği’nin konserlerini yönetti. 1861’de yeniden Prag’a döndü. İlk operası Brandenburglular Bohemya ’da 1866’da Prag’da sahnelendi. Aynı yıl Çek ulusal operasını oluşturma çabasına girişen Smetana, bu alanda başyapıtı sayılan Satılmış Nişanlı adlı ikinci operasını besteledi. Sanatçının ünü kısa sürede ülke sınırlarını aştı. Richard Wagner’in etkisiyle bestelediği Dalibor operası 1868’de sahnelendi, ama ilk operaları kadar başarılı olmadı.
Bu arada yakalandığı bir hastalık yüzünden işitme duyusunu yitiren sanatçı 1874’te Prag Operası orkestra şefliğinden ayrılmak zorunda kaldı. Hastalığına karşın müzik çalışmalarını sürdürdü. 1874-79 arasında Vatanım adıyla anılan altı senfonik şiirin yanı sıra, Yaşamımdan adını verdiği ünlü yaylı çalgılar dörtlüsünü besteledi. 1882’de bestelediği son operası Şeytan Duvarı'nın ardından geçirdiği ruhsal bozukluk nedeniyle Prag’da bir akıl hastanesine yerleştirildi ve bir süre sonra orada öldü.
Çek ulusal operasının ve Çek bestecilik geleneğinin gelişmesine öncülük eden Smetana, müziğinde halk müziği ezgilerini ve yerel ritimleri Avrupa müzik geleneğiyle ustaca kaynaştırarak kendine özgü bir güzellik yaratmıştır. Sanatçının öteki önemli yapıtları İki Dul (1874) ve Öpücük (1876) operaları ile Sol Minör Piyano Üçlüsü'dür (1856).