Bronşit
Bronşit, Bronşların, daha doğrusu bronş zarlarının iltihaplanması. Solunum yollarının en sık görülen hastalıklarından bronşit ivegen (akut) ya da süreğen olabilir. Zar içindeki müküs üretici bezlerin iltihaplanmasına bağlı olarak bronş salgıları artar. Bronşitin başlıca belirtileri, sürekli öksürük ve balgam çıkarmaktır; buna ıslık sesi ve soluk yetmezliği eşlik edebilir.
İvegen bronşit, genellikle gribe neden olan virüslerden birinin bulaşmasıyla oluşur. Belirtileri göğüs kafesinde rahatsızlık, ateş yükselmesi, ağrıdır. Bronşitin daha da ağırı olan boğmaca, Hemophilus pertussis bakterisinden kaynaklanır. Virüs enfeksiyonunun tedavisi, belirtilerin hafifletilmesine yöneliktir; ama çoğunlukla bakterilerin neden olduğu ikincil enfeksiyonlar eklenebilir; bu durumlarda hastanın balgamı beyazdan sarıya (irinli) dönüşebilir ve çeşitli antibiyotik tedavileri önerilir. İvegen kimyasal bronşit diye adlandırılan bronşit de, duman, klor, amonyak ve ozon gibi tahriş edici maddelerin solunmasına bağlı olarak gelişir.
Süregen bronşit, bronş zarının uzun süreli tahrişine bağlı olarak gelişir ve uzun süren öksürükler aşırı müküs salgılanmasına yol açar. En sık görülen nedenlerinden biri çok sigara içmektir. Bunun yanı sıra hava kirliliği, sanayi duman ve tozlarının sürekli solunması da,bronş zarında önemli derecede tahrişe yol açar. Süreğen bronşitli hastalar, gribe ve pnemokokların yol açtığı hastalıklara çok çabuk yakalanırlar; buna bağlı olarak, tekrarlayıcı enfeksiyonlara her zaman açıktırlar. Akciğer amfizeminin de birlikte görüldüğü durumlarda giderek artan soluk darlığı, hareket yeteneğinin azalması ve iş görememezlik durumu gelişebilir.