Die Brücke
Die Brücke, Alman dışavurumculuğunun okulu sayılan ressamlar topluluğu. 1905'te Erich Heckel, Ernst Ludwig Kirchner, Karl Schmidt - Rottluff ve Fritz Bleyl tarafından Dresden'de kurulan Die Brücke ("Köprü") topluluğuna daha sonra Max Pechstein, Otto Müller, Axel Gallen-Kallela, Cuno Amiet ve kısa bir süre (1906-1907) için Emil Nolde de katıldı. Amaçları Alman sanatını yenilemek ve Alman kültür yaşamında bir rönesans gerçekleştirmekti.
İlk sergilerinde (1906) bütün gelecekçi sanatçıları birleşmeye çağıran bir manifesto yayınlayan topluluk üyeleri, Ortaçağ loncalarını örnek aldıkları bir yaşama biçimi benimseyip birlikte yaşamaya, birlikte çalışmaya koyuldular. 1911'e kadar bütün üyelerinin büyük bölümü Berlin'e taşındı. Yazlarını yakındaki göllerde çıplak yüzüp eğlenerek ve Baltık denizi kıyısındaki balıkçı köylerinde yaşayarak geçirip, "ilkel masumluğu" ve esin tazeliğini yeniden yakalamaya çalıştılar.
Die Brücke sanatçılarının dışavurumcu üslupları, dinamik ve canlı fırça darbeleriyle, sarsıcı renkler kullanımıyla ve biçimler ile uzamın eğilip bükülmesiyle nitelenir. Başlıca üyeleri Paul Gauguin, Vincent van Gogh ve Edvard Munch olan akımın sanatçıları, yüzey görünüşünün ardında duygusal ve ruhsal bir gerçeklik yaratmaya çalışmışlar, tahta kalıplarla baskılar yapmışlar, çok yüksek duygusal etkiler yaratmakta Okyanusya ve Afrika sanatlarının biçimlerinden yararlanmışlardır.
Yapıtları biçimsel yönden fovistlerinkilerle yakınlıklar yansıtırsa da, Die Brücke sanatçıları, Parisli fovistler topluluğunun tersine, özellikle ruhsal anlatıma yer vermeye çalışmışlar, sanatlarında modern topluma karşı duydukları öfkeyi yansıtmışlardır.
1910'dan başlayarak topluluk içinde süregelen gerginlikler 1913'te dağılmayla sona ermiştir. Akımın sanat koleksiyonu ve tarihsel arşivi, Batı Berlin'deki Die Brücke müzesindedir.