Ernst Barlach
Ernst Barlach, Alman heykelcisi, gravürcüsü, şairi ve tiyatro yazarı. 1883-1891 arasında Hamburg Uygulamalı Sanatlar Okulu'nda, daha sonra da Dresden Akademisi'nde öğrenim gören Ernst Barlach, 1895'te kısa bir süre Paris'te Julian Akademisi'nde çalıştı. O döneme damgasını vuran Auguste Rodin'den çok, Jean François Millet'nin, Belçikalı heykelci Constantin Meunier'in ve Vincent Van Gogh'un çalışmalarının etkisinde kalıp, 1908'de Rusya'ya yaptığı yolculukta dışavurumcu eğilimlerini Rus halk oymacılığının ağır, hantal biçimleriyle birleştirerek, 1908'den sonra ilk ağaçtan oyma yapıtlarını gerçekleştirdi: Oturan Kadın (Herbert Kurz koleksiyonu, Wolframs-Eschenbach, Almanya), Fırtınadaki Çoban (Kunsthalle,|Bremen), vb. Aynı yıl ilk tunç heykellerini de döktü: Çocuklu Dilenci Kadın (William Landmann koleksiyonu, Toronto), vb. 1910'da Macklenburg'da Güstrow'a yerleşti.
Emile Zola gibi yazarların toplumsal eleştirilerinden etkilenip, Birinci Dünya Savaşı sırasında Savaş Dönemi (taşbaskısı), Açlık (Ağaç baskı, yeri bilinmiyor) ve İntikamcı (alçı, Barlach malikanesi, Güstrow, Almanya; tunç, Wallraf-Richartz Müzesi, Köln), vb. yapıtlarını üretti.
1930 yılları boyunca Nazi'lerin "yozlaşmış sanat ürünlerini yok etme" anlayışı nedeniyle birçok yapıtı (Ruhun Savaşçısı [1954'te restore edildi]; vb.) yok edildi.