Florida
Florida, ABD'nin güneydoğu kesiminde eyalet. Büyük bölümü aynı adlı yanmada üstünde yayılan, kuzeyde Alabama ve Georgia eyaletleri, güneyde Florida boğazı, doğuda Atlas okyanusu, batıda Meksika körfezi ve Alabama eyaletiyle sınırlı olan Florida'nın yüzölçümü 170 313 km², nüfusu 12 937 926, merkezi Tallahassee'dir.
Tropikal iklim etkisindeki eyalette, tarım ve hayvancılık önemli ölçüde gelişmiştir. Başlıca tarım ürünleri arasında, turunçgiller (özellikle portakal), çeşitli sebze (özellikle domates), şekerkamışı, tütün, soyatfasulyesi, vb. sayılabilir. Tarım girdilerinin % 20'ye yakını da, hayvancılıktan elde edilir. Balıkçılık, özellikle de turizm, son derece önemli ek gelir kaynaklarıdır. Hafif sanayinin (besin sanayisi, ulaşım araçları donanımı, elektrikli gereçler yapımı, kimya, kâğıt, puro fabrikaları, vb. de hızla gelişmekte olduğu eyalette, yeraltı gelir kaynaklarının başlıcaları arasında petrol, doğal gaz, fosfat (ABD'nin en büyük fosfat yatakları) yatakları sayılabilir. TARİH
Arkeoloji kazılarından, son buzul çağının (günümüzden 10 000 yıl önce) sonunda Karaibliler ve Kızılderililerin yaşadıkları anlaşılan günümüzdeki Florida topraklarının kıyı kesimine 1513'te ulaşan Juan Ponce de Leor 1521'de yeni bir seferle bir yerleşme merkezi kurmak istediyse de, aynı yıl Kızılderililer tarafından öldürülmesiyle, bu girişim sonuçsuz kaldı. 1528'de Panfilo de Narvaez'in, 1539'da Hernando de Soto'nun bölgeye keşif seferleri düzenlemelerinden sonra, Tristan de Luna 1 600 kadın ve erkekle, 1559'da Pensacola körfezi kıyısında ilk yerleşme merkezini kurduysa da, Kızılderililerin saldırıları sonucunda, 1561 'de yerleşme merkezi boşaltılmak zorunda kalındı.
1562'de protesten Fransızların günümüzdeki Jacksonville yakınında Caroline kalesini kurmalarından sonra, Felipe ll'nin gönderdiği Pedro Menendez de Aviles, Caroline kalesini ele geçirip, Fransızları kılıçtan geçirerek yeni bir yerleşme merkezi kurdu. Daha sonra kuzey kesiminde ve güneybatı kıyılarında birçok yeni kale kurulan Florida, Yediyıl Savaşları sırasında (1756-1763 İspanyollar, İngilizler ve Fransızlar arasında çekişmelere yol açıp, 1763 barış antlaşmasıyla, Fransızların safında yer almış olan İspanya tarafından İngilizlere bırakıldı. 1783'te İngilizler tarafından İspanya'ya geri verilip, 1814‘te Amerikalılar tarafından alınarak, 1819'da İspanya tarafından ABD'ye bırakıldı. 1845'te bir eyalete dönüşüp, Ayrılık Savaşı sırasında güneylilerin safında yeraldı, 1868'de yeniden ABD'ye katıldı.