Gucerat
Gucerat, Hindistan'ın batı kesiminde eyalet. Umman denizi kıyısında yer alan, kuzeybatıda Pakistan topraklarıyla sınırlı olan Gucerat'ın yüzölçümü 196 020 km², nüfusu 41 174 393, merkezi Gandhinagar kentidir.
Tapti, Narmada, Mahi ve Sabarmati ırmaklarının suladığı güney kesimindeki verimli ovada buğday, darı, pamuk, tütün yetiştirilen eyaletin, batı kesimindeki Kat-hiavar yarımadası çoraktır. Kuzeybatıda Kuş dağları, basamak basamak alçalarak, Hindistan çölüne açılır. Ahmedabad, Baroda, Surat, vb. kentlerde sanayi önemli ölçüde gelişmiştir: Ağır sanayi, dokuma ve kimya sanayileri.
İ.Ö. III. ve II. binyıllardaki İndus uygarlığının kalıntılarının bulunduğu Gucerat'ta, ilk gerçek Hintli sülale sayılan Maurya sülalesi, İ.Ö. III. yy.-İ.S. II. yy. arasında egemenliği elinde tuttu. IV.-V. yy'larda Gupta sülalesinin egemenliğine giren Gucerat topraklarında, V.-XIII. yy. arasındaki Anhilvada Krallığı döneminde caynacılık yayıldı. 1233'te Delhi Sultanlığı'nın egemenliğine giren, 1401'de bağımsız bir sultanlığa dönüşen Gucerat, 1572'de Türk-Moğol İmparatorluğu'na bağlandı. XVIII. yy. başında Maratta Krallığı'na katılıp, 1878'de İngilizler tarafından işgal edildi. Bağımsızlıktan (1947) sonra Bombay eyaletinin bir bölümünü oluşturup, 1960'ta bir eyalete dönüştürüldü.